Otlana mīlīgie liķieri • IR.lv

Otlana mīlīgie liķieri

J. Otlana liķieru fabrikas dzērienu reklāma
Ingus Bērzons

Reti kurš bankets 20. gadu Latvijā iztika bez Jēkaba Otlana brūzī tapušajiem liķieriem. «Kas vienreiz Otlanu dzer, tas vienmēr no jauna to tver!» sludināja reklāma, un vēlāk arī trimdas literāta Oļģerta Liepiņa romānā Stirnas pār kalniem kāds varonis atzīst: «Jā, stipri un mīlīgi ir Otlāna liķieri!»

Vārdu salikums «Otlana liķieri» gozējās starp sava laika pazīstamākajiem zīmoliem, un tā veidotājs Jēkabs Otlans (1879—1956) bija viens no pirmskara Latvijas ievērojamākajiem alkohola rūpniekiem. Pēc visa spriežot, savdabīgs cilvēks — dāsns ziedojumos, bet skops nodokļu maksātājs.

Nākamais «liķieru karalis» piedzima 1879. gada 4. oktobrī Beļavas pagasta zemnieka Toma Otlana ģimenē. Pusaudža gados Jēkabu sūtīja mācībā pie podnieka, bet puisis atgriezās, lai pēc tēva nāves palīdzētu mātei saimniecībā. 19. gadsimta beigās Jēkabs pārcēlās uz Valku un sāka patstāvīgu rūpalu, ar saviem ratiem izvadājot no brūžiem un tālāk pārdodot krogiem un tirgotavām pudelēs pildītu alu. Tā sakrājās nauda nelielam zemesgabalam ar namīpašumu un varēja atvērt zeltera un augļūdeņu fabriciņu. Lietas sekmējās. 1910. gadā tirgotājs un uzņēmējs Jēkabs Otlans jau figurē kā vairāku brūžu īpašnieks un Valkas pilsētas domes loceklis, kurš, protama lieta, cīnās par nodokļu samazināšanu pilsētas traktieriem. 

Valkā Otlanam piederēja nams Aleksandra ielā 19, kas gan vēlāk palika Igaunijas pusē un kuru 1921. gadā izmantoja Latvijas konsulāts Valgā. Pēdējā detaļa ir diezgan raksturīga, jo rosīgajā mūžā šis vīrs ne tikai pelnīja naudu, bet visādi centās rūpēties arī par «vispārības» labumu. Iepriekš minēto Aleksandra ielas namu Pirmā pasaules kara gados viņš atvēlēja latviešu strēlnieku lazaretei, kamēr pats kopā ar sievu Elzu, meitu Margrietu un dēlu Viktoru devās bēgļu gaitās uz Krieviju. 

«Patīkamai baudai»

Latvijā Otlanu ģimene atgriežas pēc Februāra revolūcijas. 1920. gada sākumā Jēkabs Otlans kopā ar kompanjonu I. Skuju Rīgā, Maskavas ielā 24, nodibina I Baltijas liķieru fabriku, kas piedāvā no ievesta spirta pagatavotus «visādus pirmā labuma stipros dzērienus». Kompanjonu ceļi tomēr drīz šķiras, un 1921. gada 1. janvārī darbu sāk J. Otlana liķieru fabrika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu