Dzintars grimst • IR.lv

Dzintars grimst

Foto — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Kāpēc Latvijas vecākais kosmētikas ražotājs Dzintars ir nonācis uz bankrota sliekšņa? Meklējot atbildi uz šo jautājumu, Ir Nauda izpētīja, ko citādi dara konkurente Madara, un vai tuvākajā laikā nav gaidāma jauna Dzintara 2.0 rašanās ar to pašu veco Iļju Gerčikovu pie stūres

Iļja Gerčikovs pie Dzintara vadības stūres nemainīgi atrodas jau kopš 1974. gada, bet pēdējā desmitgadē kopš pasaules finanšu krīzes uzņēmums strādā ar zaudējumiem. 2016. gada rudenī augošo parādu dēļ Dzintars lūdza tiesisko aizsardzību, taču tas situāciju neglāba. Šā gada novembrī tiesa pasludināja uzņēmuma maksātnespēju.

Ražotnes lielākais kreditors ir Valsts ieņēmumu dienests, Dzintara kopējie nodokļu parādi valstij pašlaik pārsniedz septiņus miljonus eiro, pirms trim gadiem parādu summa bija divreiz mazāka. Lielākā parāda daļa ir neveiktās sociālās iemaksas par darbiniekiem. Arī otrs lielākais nodrošinātais kreditors pārstāv valsti — uzņēmuma parāds finanšu institūcijai Altum 2017. gadā pārsniedza 1,3 miljonus eiro.

Paralēli maksātnespējas procesam atklājās vēl kāds pavērsiens — izrādās, Dzintara zīmols, preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder kompānijas patiesajam labuma guvējam Iļjam Gerčikovam, kurš nesen reģistrējis jaunu uzņēmumu SIA Dzintars Beauty.

Kāpēc Dzintars ir nonācis līdz bankrota slieksnim? Aptaujājot ekspertus, Ir Nauda iezīmē piecus galvenos iemeslus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu