Make the Eastern European Accent Great Again!* • IR.lv

Make the Eastern European Accent Great Again!*

Autore Marianna Zvaigzne darbojas Printful komandā kopš 2016. gada. Viņa ir studējusi valodas, un šī kaislība tagad pārtapusi karjerā, jo Marianna uzņēmumā pārrauga e-komercijas tekstu radīšanu atbilstoši zīmola vērtībām. «Mani interesē, kāda ir nākotne e-komercijas terminoloģijai latviešu valodā. Mans profesionālais izaicinājums ir atrast veidu, kā runāt par šo nozari vienkārši, nepārprotami un latviski,» viņa saka par sevi. Foto — Edmunds Brencis
Marianna Zvaigzne, uzņēmuma Printful satura redaktore un mārketinga speciāliste

Profesionālajā vidē joprojām valda uzskats, ka «izklausīties pēc latvieša» nozīmē izklausīties neprofesionālam.  Bet Vai francūzis, spānis un itālis jelkad iedomātos par sevi teikt, ka viņa akcents angļu valodā ir neglīts?

Šajā dompilnajā gada laikā vēlos parunāt par kādu latviešu nacionālās pašapziņas trūkuma izpausmi — nepamatoto kaunu par «latviešu akcentu». Tas nekavējoties jāizbeidz! Tāpēc arī virsrakstā pārfrāzēju slaveno ASV prezidenta Trampa vēlēšanu saukli.

Par spīti tam, ka esam nosvinējuši Latvijas simtgadi un nupat novembrī instinktīvi staigājām nedaudz staltāk, kompleksi par svešvalodu izrunas īpatnībām mūs nodod, atklājot, ka neesam nemaz tik pašapzinīgi. Lai gan «akcents» nekaunīgi parādoties visās svešvalodās, ko latvietis cītīgi apgūst — un pat dzimtajā valodā! —, vislielākā problēma esot angļu valodā.

Pie šādas atziņas nonācu šoruden, kad ar savu kolēģi un bijušo kursabiedreni devāmies ciemos uz Alma Mater — Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti, lai pastāstītu angļu filoloģijas studentiem par darbu anglofonajā Printful. Ar piemēriem parādījām, kā viņu izvēlētā studiju programma sagatavo darbam starptautiskā un angliski domājošā uzņēmumā, kur klientu uzticība lielā mērā atkarīga no tā, cik pareizi un saprotami protam rakstīt un runāt par sevi.

Tikšanās bija izglītojoša abām pusēm, jo citkārt kautrīgie studenti pat uzdeva jautājumus. Bet mans lielākais pārsteigums bija no jaunās paaudzes dzirdēt to pašu jautājumu, ko esmu saņēmusi no vecāku paaudžu kolēģiem: «Kā lai tiek vaļā no akcenta?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu