Svētie pankūku rīti • IR.lv

Svētie pankūku rīti

Parasti galdā ir plānās pankūkas vai rauga pankūkas. Vienmēr un obligāti — pašu vārīts ābolu džems ar kanēli. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Viņi pat neatceras, kad tas sākās — varbūt pirms sešiem gadiem? Tradīcija katru sestdienas rītu sēsties pie galda uz pankūku brokastīm Bukšu ģimenē ir svēta lieta. Jābūt tiešām īpašam iemeslam, lai šāds rīts tiktu atcelts. Jo tā ir vienīgā apsolītā un garantētā reize nedēļā, kad ģimene ilgi un nesteidzīgi ēd kopā 

Darbdienās dzīve Bukšu ģimenes Saulkrastu namiņā rit ņigu ņegu kā bišu stropā, kur viena bite skrien laukā no mājas, otra atgriežas. Parasti mamma Liene Bukša, kas strādā par kosmētikas Institut Esthederm zīmola vadītāju, kopā ar meitu Alisi mostas un brokasto pirmās, jo viņām jādodas uz Rīgu, kur vienu gaida darbs, otru — skola. Tētis Ingus Bukšs ir programmētājs, strādā no mājām, un dēls Daniels mācās netālajā Saulkrastu skolā, tāpēc abi ģimenes vīrieši brokasto vēlāk. 

Ingus ir tas, kurš visbiežāk dēlu sagaida no skolas un meitu no autobusa, viņi vakariņo trijatā. Ja mamma neko nav paspējusi pagatavot uzsildīšanai, ēdienkartē ir tēva specialitāte — makaroni. Makaroni «flotes gaumē» ar konservētu meža gaļu vai makaronu piena zupa. Bērni par šiem kulinārijas šedevriem ir pārlaimīgi! 

Liene no Rīgas atgriežas pēdējā, turklāt viņa neēd vakariņas, ja nu vienīgi kādu salātu bļodiņu, ko pārējie nemaz neuzskata par īstu ēdienu. 

Rituāls, nevis ēdienreize

Tā nu brīvdienas ir vienīgās dienas, kad visa ģimene var sapulcēties pie viena galda. Abi bērni ir adoptēti. Alise, kurai tagad ir 13 gadu, ģimenē ienāca divu gadu vecumā. Pēc vairākiem gadiem viņa kopā ar vecākiem brauca cauri pusei Latvijas pakaļ Danielam, kurš šobrīd ir 10 gadus vecs. Saulkrastu mājā ar skaisto terasi un lielu dārzu dzīvo arī «sunis» Brunis un kaķe Kate. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu