Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Nedēļas notikumi pasaulē

Honkongas pašvaldību vēlēšanās demokrātijas atbalstītāji svētdien guva pārliecinošu uzvaru. Demokrātisko partiju pārstāvji tagad ieņems 388 no 452 deputātu vietām rajonu pārvaldēs jeb gandrīz 90%. Vēlēšanās bija rekordaugsta aktivitāte — pie urnām devās 71% balsstiesīgo iedzīvotāju. Pekinas atbalstītā Honkongas līdere Kerija Lama pirmdien solīja ieklausīties pilsoņu viedokļos.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass pirmdien atbrīvoja no amata lauku lietu ministru Martu Jerviku no labējās partijas EKRE, jo Jerviks vismaz divas reizes pārkāpis savas pilnvaras. Atlaists arī ierēdnis, kurš cēlis trauksmi par ministra darbībām. Jerviks kavējis Pārtikas un veterinārās pārvaldes darbu, kad tā izmeklēja listeriozes uzliesmojumu zivju pārstrādes uzņēmumā M. V. Wool. Dienests pirmdien nolēma slēgt šā uzņēmuma divas ražotnes.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda apžēlojis divus par spiegošanu notiesātus Krievijas pilsoņus. Lietuva un Krievija veica spiegu apmaiņu — Lietuva Krievijai nodeva divus apžēlotos, bet Krievija Lietuvai — divus par spiegošanu notiesātos Lietuvas pilsoņus un arī Norvēģijas pilsoni. 

Ģenerālprokurors Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu apsūdzēja krāpniecībā un korupcijā. Netanjahu ir pirmais Izraēlas premjers, kuram izvirzītas apsūdzības, atrodoties amatā. Saskaņā ar likumu Netanjahu vēl nav jāatkāpjas no amata. Tas jādara tikai notiesāšanas gadījumā, kad izmantotas visas apelācijas iespējas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu