Zaļie draugi un ienaidnieki • IR.lv

Zaļie draugi un ienaidnieki

Ikdienišķs sastrēgums uz ceļa, kas no piepilsētām ieved Parīzē. Foto — Scanpix un The New York Times
Adams Nositers, © The New York Times News Service

Barselonā pilsētas vadība nupat sākusi radikālu cīņu pret trokšņu līmeni un gaisa piesārņojumu: visa pilsēta tiks sadalīta tā dēvētajos superkvartālos, kuros apvienos pa deviņiem pašreizējiem kvartāliem, un pilnībā aizliegs auto pārvietošanos to iekšienē. Pie vērienīgas «cilvēciskošanas» ķērusies arī Parīze — pilsētas vadītāju par to gan slavē, gan asi lamā

Visā Parīzē uzrok ielas, tiek izcelti pat veci bruģakmeņi, lai ierīkotu jaunas joslas velosipēdistiem. Ir slēgta liela pilsētas automaģistrāle un nodota gājēju rīcībā. Tādā veidā Parīze naski gatavojas ārkārtas situācijai, kas pilsētas vadītājas ieskatā patiesībā ir jau sākusies. Šā gada vasarā piedzīvotā neciešamā svelme bija apliecinājums tam, ka nopietnas klimata izmaiņas kļuvušas par realitāti, ir pārliecināta Parīzes mēre Anna Idalgo.

Patiesībā jau arī pirms jūlijā reģistrētā temperatūras rekorda — 42 grādiem pēc Celsija — Idalgo pēdējos piecos gados ir centusies pārveidot 2000 gadus veco pilsētu zaļāku un videi draudzīgāku. Tā viņa tikusi gan pie jauniem atbalstītājiem, gan iemantojusi tūkstošiem pretinieku. Ar to politiķei jārēķinās, cerot uz pārvēlēšanu nākamgad paredzētajās vēlēšanās. Tomēr pasaules lielpilsētu vadītāju vidū Idalgo noteikti izceļas kā jaunas un akūti nepieciešamas urbānas vides atbalstītāja.

Pašlaik Parīze ir kā milzīgs būvlaukums. Līdz rudenim pilsētas dome bija apstiprinājusi vairāk nekā 8000 projektu, pat tādās vēsturiskās vietās kā Madlēnas baznīcas apkaime, Bastīlijas laukums un Nācijas laukums, lai tās padarītu ērtākas gājējiem.

Neglīti krāteri asfaltā liecina, ka notiek arī elektrības tīklu un lielo ēku apkures sistēmu atjaunošana. Ka tiek pilnveidota piekļuve metro stacijām, uzlabotas reģionālā sabiedriskā transporta līnijas un, protams, top jaunas joslas velosipēdistiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu