Muitas «sliktie puiši» • IR.lv

Muitas «sliktie puiši»

2
Šā gada janvārī Kokneses novadā tika atklātas vairāk nekā divas tonnas kokaīna — 42 kartona kastēs bija 2195 briketes ar dažādiem logo: TNT, Badboys, Gold un ar delfīna attēlu. FOTO — leta
Indra Sprance

Latvijā atklāto narkotiku apjomi šogad sit pušu rekordus. Janvārī Kokneses novadā pārtvēra 2,2 tonnas kokaīna, septembrī 3,3 tonnas amfetamīna izejvielu. Kā kļuvis zināms Ir, šajos kriminālprocesos aizturēti muitnieki, turklāt viens figurē abos procesos. Vai kontrabandistiem ir «jumts» muitā, un kāpēc VID ir tik grūti atbrīvoties no iespējami negodprātīgiem darbiniekiem?

Svīda pelēks janvāra rīts, kad bijušo padomju cūku fermu Kokneses novada Mazkārklos ielenca specvienība Omega. Ieradās turpat visa policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļa, kas izmeklē ar narkotikām saistītus noziegumus, un citu dienestu darbinieki, kopskaitā ap 80 cilvēkiem. Viņu uzdevums bija pārbaudīt no partneriem ASV un citviet saņemto informāciju par milzīgu narkotiku kravu šajā saimniecībā aptuveni 100 kilometru attālumā no Rīgas.

Uz informāciju policija reaģēja operatīvi. «Tās bija pāris stundas no tā momenta, kad cilvēki gulēja gultās — piecelties, saorganizēties, visus palīgdienestus saorganizēt,» atminas Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš.

Atklājums Kokneses novadā apmēru ziņā ir Latvijā līdz šim nepieredzēts. Atrastas 42 banānu kastes ar briketēm, kurās bija gandrīz 2,2 tonnas kokaīna maisījuma. 

Ekspertīzēs noskaidroja, ka tā bijusi «kvalitatīva manta» ar narkotiskās vielas saturu vidēji virs 70%. Tas ir augsts rādītājs, ja pieņem, ka mazumtirdzniecībā pārdod devas ar kokaīna saturu 13—25% apmērā. Kravas aptuvenā vērtība tiek lēsta no 87 miljoniem eiro līdz vairākkārt lielākām summām — atkarībā no realizācijas veida.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu