Kārtis galdā! • IR.lv

Kārtis galdā!

Nellija Ločmele

Laukā beidzot mīnusi, bet politiskajā telpā temperatūra kāpj. Rīgas dome mokās ar kleptokrātiskā vēža metastāzēm, un tagad jautājums ir nevis «vai», bet «kad» tā kritīs. Nav gan skaidrs, kas tieši gaidāms pēc tam — vai būs ārkārtas vēlēšanas, un uz kādu termiņu jaunā dome tiktu ievēlēta? Šie politiskie jautājumi vienlaikus ir arī juridiski un praktiski, jo vēlēšanas jāpagūst sarīkot līdz martam, vai arī Saeimai jāķeras pie esošā likumu rāmja labošanas, samazinot 15 mēnešu robežšķirtni, kad pirms kārtējām vēlēšanām vairs nedrīkst domi pārvēlēt un tās vadība jāuztic parlamenta ieceltai administrācijai.

Vēlētāju interesēs noteikti nav turpināt pašreizējo haosu Rīgā, taču tiesiskā valstī galvaspilsētas domes atlaišana un pārvēlēšana nevar notikt kā politiskā tirgus zemgalda darījums — arī tas nav vēlētāju interesēs.

Slepeni darījumi un uzspļaušana likumam ir šī numura centrālā tēma Ir pētījumā par caurumu muitā, kas ļauj Latvijā ienākt narkotiku kravām. Janvārī savdabīgs rekords fiksēts Koknesē, kur specoperācijā konfiscēja vairāk nekā divas tonnas kokaīna, kas iekuģojušas caur Rīgas ostu. Septembrī atklāja vairāk nekā trīs tonnas sintētisko narkotiku izejvielu, kas iesūtītas caur Rīgas lidostu.

Ir kļuvis zināms, ka abos gadījumos policija aizturējusi arī muitas darbiniekus, bet šī informācija līdz šim turēta noslēpumā. Ir noskaidroja trīs muitniekus, kas figurē kriminālprocesos un divi pat bijuši apcietinājumā, tomēr oficiāli joprojām ir VID darbinieki. Kāpēc VID tik grūti nākas tikt vaļā no «melnajām avīm» — to skaidrosim ne tikai šajā, bet arī nākamajos žurnāla numuros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu