Barišņikovs: Latvijas pilsonība man liek justies ļoti labi • IR.lv

Barišņikovs: Latvijas pilsonība man liek justies ļoti labi

1
Mihails Barišņikovs. Foto — Peter Baryshnikov

Viņš nezina, kāpēc pāvests Benedikts XVI, dzimis Jozefs Racingers, atkāpās no amata, bet viņš piedzīvoja, kā mira viņa tuvs draugs un priekšgājējs amatā Jānis Pāvils II. Viņš ir izlasījis Racingera sarakstītās grāmatas, intervijas ar viņu, bet Jaunā Rīgas teātra izrādē Baltais helikopters aktieri, arī viņš kā galvenās lomas tēlotājs, “pārāk nepaliek politikā”. Tā savu versiju par Benedikta atkāpšanos žurnālam Ir intervijā stāsta pasaulē slavenais baletdejotājs Mihails Barišņikovs.

Intervija nav tikai par jauno izrādi, kas cenšas atbildēt uz jautājumu, kāpēc pāvests atkāpās no augstā amata un kurā skan ne tikai angļu, bet arī itāļu, latīņu, vācu, poļu valodas. Barišņikovs tieši atbild uz jautājumu par politikas procesiem Amerikā un prezidentu Donaldu Trampu, kuru viņš nesauc vārdā, jo viņš “negrib pat izrunāt viņa vārdu”. “..tās ir šausmas, kas šobrīd notiek ASV politikā. Ir džeks, kurš ir apgāzis Darvina teoriju, ka pērtiķis uzslējās pakaļkājās un kļuva par cilvēku. Tagad izskatās, ka ar šo puisi noticis pretējais,” saka Barišņikovs.

Trampu Barišņikovs nicina: “Esmu saticis daudzus konservatīvus politiķus, kurus apbrīnoju, piemēram, labi pazinu Reiganu, ir arī daži citi. Taču [Tramps] ir mazvērtīgāks par jebkura cita prezidenta kandidāta mazo pirkstiņu. Viņam nav ne ētikas, ne cilvēcības, ne cieņas, ne kultūras.”

No PSRS uz ASV aizbēgušais baletdejotājs Rīgu un Latviju, kuru pameta 1964.gadā, kad viņam bija sešpadsmit gadu, mīl joprojām. Te ir viņa mātes kapa vieta. Viņam ir svarīgas Baltijas valstis, to tiekšanās un cīņa par neatkarību, “jo es zinu arī monētas otro pusi. Es to pieredzēju kā bērns”. Jaunībā viņš brīvi runājis latviski. Tagad viņa bagāža ir pilna ar dažādām valodām, bet “tramvajā es saprotu, ko runā divas vecas sievietes”.

Barišņikovs atzīst, ka nekad nebūs simtprocentīgi šejienietis, bet ir ļoti pagodināts, ka saņēma Latvijas pilsonību un pasi. “Tas man liek justies ļoti labi.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 21.11.2019. 14.27

Ja notiekošo saucam par krīzi , tad tā ir visur – visās konfesijās, visās sabiedrības , valstīs utt.
Es esmu luterāne , man citas problēmas kā katoļiem, bet problēmas ir.

Vienkārši nenormāli man patīk, ka ir viens cilvēks , iespējams Latvijā vienīgais, kurš atklāti spēj paust arī savas negatīvās emocijas – pasakot – es nicinu. Ne gluži tik melnu es mālētu trampu uz tā fona, ka citi tai skaitā melnie nav bijuši daudz labāki, bet ne par to šoreiz – bet gan par cilvēka tiesībām pateikt kā jūtas.
Es jau arī sludinu , ka nicinu teiksim kaimiņu un petravicu vai viņķeli vai visu šito liellopu baru saeimā un valdībā , bet …. manā gadījumā tā tāda lumpeņa privilēģija, kamēr pasaules līmeņa cilveka teiktais arī ir pasaules līmenī

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu