Sudraboti pelēkais • IR.lv

Sudraboti pelēkais

Inita Bendzule, AW Latvia valdes locekle un pārdošanas vadītāja. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

No lauku šķūnīša — mēbeles Otto katalogam. Tieši tik pārsteidzošs ir AW Latvia veiksmes stāsts. Arī slēpotāji Alpu kūrortos bieži vien atpūšas mūsu vecā koka interjeros

Smiltenes uzņēmuma birojā visas mēbeles ir pašu rokām ražotas. Krēsli un rakstāmgalds no simtgadīgiem egles un priedes dēļiem, kas jau vadījuši iepriekšējo dzīvi ēku sienās. Tumšās palodzes bijušas melnās pirts lāvas. «Dēļa bomkante, tas tēsts ar cirvi, redzams meistara rokraksts,» Inita Bendzule rāda materiāla paraugu. «Tagad ar cirvi vairs neviens netēš. Un, piemēram, austrieši ļoti novērtē, ka mūsu meistariem tēsums ir īpaši glīts un akurāts.» 

Koka vecumu var aptuveni noteikt eksperts, bet gadījies, piemēram, dēlis ar mājas būvniecības gadskaitli, 1872. «Tāds koks ir daudz ko pieredzējis, iekšā var būt ne tikai naglas, bet arī munīcijas šķembas. Tas viss jātīra ārā, citādi zāģripas būs pagalam. Ejam pāri ar metāla detektoru,» stāsta Inita.

SIA AW Latvia (nosaukumā saīsinājums no Antique Wood) mārketinga vadītāja dažas dienas pirms mūsu sarunas Latvijas veco koku demonstrējusi Parīzē. Francijas būvniecības izstādē Batimat 2019 Ziemeļvidzemes uzņēmums savu produkciju rādījis kopstendā ar Riga Parket, kas taisa ozolkoka grīdas, un Eko Terase ražojumiem. «Mēs vedām līdzi koka sienu apdares paneļus, WWD (Wooden Wall Design) zīmolu. Arī astoņu dizainu durvis: sešas no vecā koka, divas — no ozola,» uzskaita uzņēmuma runaspersona. «Protams, vislielākā interese bija par pelēkajiem dēļiem, tie parasti visus uzrunā.»

Temperamentīgie franči gan neesot bijuši tik atvērti kā publika izstādē Japānā. «Tur cilvēki ne tikai taustīja, bet pat ostīja! No sākuma nevarēju saprast, kas notiek. Japāņi parasti ir ieturēti. Bet viņiem ir liela interese par dabīgiem produktiem, arī par tekstilu, par linu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu