Negaiss domē • IR.lv

Negaiss domē

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

Rīgas domē jau atkal satraukums par iespējamo vietvaras atlaišanu; neatbildēts gan ir jautājums, vai var vēl pagūt sarīkot ārkārtas vēlēšanas, vai arī pašvaldību vadīs administrators

Partijas Saskaņa ultimāts Rīgas mēram Oļegam Burovam un viņa partijai Gods kalpot Rīgai pirms valsts svētkiem bija skarbs — partneri aptur darbu koalīcijā, kamēr no amata netiks atcelts vicemērs Vadims Baraņņiks. Viņu un trīs citus deputātus par nepakļāvību šovasar izslēdza no Saskaņas, un četrotne izveidoja Neatkarīgo deputātu frakciju, kas līdz pēdējiem notikumu pavērsieniem turpināja balstīt valdošo koalīciju un mēru Burovu.

Taču otrdienas rītā kaislības bija rimušās un domes sēde, kurā Baraņņiks tiešām amatu zaudēja, notika gluži miermīlīgā gaisotnē — Saskaņas deputāts Mihails Kameņeckis, ziņojot par Baraņņika atcelšanu, pat jokoja ar opozīcijas un NDF biedriem. Visi sēdē klātesošie Saskaņas un GKR deputāti vienoti nobalsoja par Baraņņika atcelšanu, turklāt koalīcijai pievienojās arī opozīcijas deputāti no Vienotības, Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības un Latvijas attīstībai. Tāpēc par Baraņņika atcelšanu tika nodotas visas 40 klātesošo balsis, jo Baraņņika atbalstītāji vienkārši nepiedalījās balsojumā.

Otrdienas pēcpusdienā īpaši sasauktā preses konferencē Burovs un viņa vietniece Anna Vladova no Saskaņas, stāvot plecu pie pleca, solīja kopēju sadarbību, lai «pildītu vēlētājiem dotos solījumus». Tomēr atteikšanās no sadarbības ar četriem bijušajiem saskaņiešiem nozīmē, ka dome atgriežas pie situācijas, kas valdīja vasarā, — valdošajai koalīcijai ir vairs tikai 28 deputāti no 60. Ja vairākuma nav, pie apvāršņa atkal ir negaisa mākonis un jautājums par ārkārtas vēlēšanām Rīgas domē. Tiesa, šobrīd opozīcija nesteidz šo iespēju izmantot. 

«Cits Baraņņiks»

Burova krēsls sašūpojās jau novembra sākumā, kad Rīgas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs publiski paziņoja — domes priekšsēdētājs izdarījis spiedienu, lai panāktu Z-torņu jaunceltnes nodošanu ekspluatācijā, ignorējot potenciālos drošības riskus. Vircavs pats medijiem noliedza, ka būtu to darījis, politisku mērķu vadīts. Burovs gan žurnālam Ir pauda bažas par Vircava «nozombēšanu». Citi domes deputāti neoficiāli apstiprināja, ka iemesls problēmu publiskai izcelšanai varētu būt Baraņņika un viņa NDF biedru vēlmju neapmierināšana. GKR gan paši nerīkojās, un frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko sacīja, ka Burova un Vircava strīdā izvēlas «trešo pusi» un vēlas pieaicināt kā ekspertus no Būvniecības valsts kontroles biroja. Taču jau drīz sekoja Saskaņas ultimāts GKR un Burovam par sadarbības izbeigšanu ar četriem bijušajiem saskaņiešiem un Baraņņika atstādināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu