Mobilie maksājumi vairs nav nākotne – kādas ir jaunākās tendences? • IR.lv

Mobilie maksājumi vairs nav nākotne – kādas ir jaunākās tendences?

Ilustratīvs attēls.
Valdis Bergs

Pēdējos gados finanšu nozare vairs nav tikai lielo banku monopola rokās. Līdz ar vairāku jaunu nebanku spēlētāju ienākšanu tirgū, ievērojami mainījušās arī maksājumu tendences. Nozīmīgi kļūst aspekti, kas maksājumu nozari padara lietotājam ērtāku – piemēram, mobilie maksājumi nu ir ikdiena.

Lietotājs nosaka tehnoloģiju attīstību

Tieši maksājumu nozare ir viens no dinamiskākajiem un tehnoloģiski straujāk augošajiem sektoriem. Ja pirms nedaudz gadiem vienīgais veids, kā veikt mikromaksājumus, izmantojot tālruni, bija ar sms palīdzību, tad tagad vairums maksājumu notiek viedierīču lietotnēs. Ik gadu mobilo maksājumu skaits aug vidēji par 30% un konkurence par labāko servisu kļūst arvien sīvāka – maksājumu risinājumi kļūst tikai inovatīvāki un lietotājam draudzīgāki. Ātrums un ērtība, protams, ir viens no pamatnosacījumiem jebkura pakalpojuma izvēlē.

Jau tagad, norēķinoties par nelieliem ikdienas pirkumiem, PIN kodu ievada tikai retais – karti var vienkārši nopīkstināt pie termināļa. Arī mobilie maksājumi vairs nav tikai dažu tehnoloģiju entuziastu aizraušanās. Vairums viedtālruņu īpašnieku ar dažādu aplikāciju palīdzību var veikt ne tikai apmaksu par pirkumiem internetā, bet arī tādiem ikdienas pakalpojumiem kā komunālajiem maksājumiem, stāvvietām, sabiedriskā transporta biļetēm, kā arī ziedot sevis izvēlētam mērķim u.c.

Tendences rāda, ka drīzumā proporcija starp tradicionālajiem un mobilajiem maksājumiem pārliecinoši noslieksies par labu inovācijām.

Pamazām virzāmies arī uz bezrindu iepirkšanos, kas ļaus veikt apmaksu par precēm savas viedierīces aplikācijā un tad tās paņemt veikalā vai sagaidīt piegādi uz mājām, nevis pavadīt laiku rindā. Arvien vairāk tirgotāju piedāvās norēķināties ar kādu NFC tehnoloģijas risinājumu, vienalga, vai tā būs karte, čips, aproce, viedais rokas pulkstenis vai gudrais telefons. Milzīga ietekme uz maksājumu ērtību un pieejamību jau tagad ir arī AI jeb mākslīgā intelekta attīstībai. Piemēram, stāvvietu apmaksai vairs nav nepieciešams fiziskas barjeras vai cilvēka klātbūtne, automašīnas fiksēšana tiek veikta ar kameras un sensoru starpniecību.

Inovatīva valsts pārvalde

Šīs tendences ietekmē arī valsts sektoru – agrāk vai vēlāk mūsdienīgai valsts pārvaldei tehnoloģisko risinājumu jomā būs jāseko privātajam sektoram. Cik gan ērtāka būtu ikdiena, ja visus valsts piedāvātos pakalpojumus varētu sakārtot mobilajā lietotnē. Vienalga, vai tie ir subsīdiju, nodokļu, pabalstu, dažādi iesniegumi, transporta atlaižu vai citi jautājumi. Arī tiem vajadzētu būt risināmiem veidā, kas neprasa liekas pūles – meklēt, rakstīt iesniegumu pēc iesnieguma, stāvēt rindās, izlūgties ātrāku risinājumu u.tml. Mūsdienīgā finanšu administrēšanas situācijā tie būtu jau sakārtoti mūsu vietā. Kad telefonā pienāk atgādinājums vai aicinājums no lielajiem ikdienas pakalpojumu sniedzējiem – mūzikas un video straumēšanas servisa, bankas, lidsabiedrības, tas šķiet pašsaprotami.

Taču vīzija, ka līdzīgā veidā ar mums varētu sarunāties  arī mūsdienīga valsts pārvalde (piemēram, pašvaldība), šobrīd šķiet kaut kas neaizsniedzams. Tāpēc Mobilly grupas uzņēmums Mobilly TX strādā pie dažādiem risinājumiem publisko finanšu administrēšanas jomā un jau šodien tie darbojas pirmajās Latvijas pašvaldībās (Liepājā, Jelgavā, Ogrē), drīz tiks izmantoti Lietuvā, un tāpat esam aktīvā sarunu procesā ar vairākām Vācijas valsts iestādēm.

Drošība un vienas pieturas mehānisms

Mobilie maksājumi ir drošāki par tradicionālajiem skaidras naudas vai karšu norēķiniem, jo, pirmkārt, viedtālrunis ietver vairākus drošības līmeņus – SIM-kartes PIN-kods, telefona parole vai sejas/pirksta nospieduma atpazīšana un mobilas lietotnes drošības kods.

Otrkārt, telefons ir tas, par ko ikdienā atceramies biežāk nekā par skaidru naudu vai norēķinu karti, tas mūsu rokās nonāk ik brīdi. Treškārt, esam pirms vienas minūtes pasaulē, kurā visas ikdienā nepieciešamās lietas – nauda, komunikācija, atslēgas u.c. ir vienā ierīcē. Tāpēc tie valsts sektora pārstāvji, kuri ātrāk uzķers un integrēs šo realitāti savā ikdienā, ilgtermiņā būs tikai ieguvēji.

 

Autors ir GovTech uzņēmuma SIA “MobillyTX” valdes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu