Latviska un pieticīga • IR.lv

Latviska un pieticīga

Foto — Gints Ivuškāns
Krista Baumane, kulinārā bloga Krista.lv autore

Valsts svētku laiks ir īstais brīdis, lai godinātu Latvijas kulinārās tradīcijas un celtu galdā kādu no vecmāmiņas mantotu recepti — mutvārdos nodotu vai ar roku pierakstītu sadzeltējušā burtnīcā

Ko es taisīšu desertā par godu Latvijas dzimšanas dienai? Rupjmaizes torti! Tā visiem garšo, ir viegli pagatavojama, labi padodas improvizācijai un liekas īsteni piemērota saltajā pirmssvētku sezonā. Tā ir latviska un pieticīga, jo balto miltu vietā ņemta rupjmaize, bet smalkāka par tradicionālo rupjmaizes kārtojumu.

Šo kūku labi atceros no bērnības. Mana mamma to vienmēr gatavoja gada aukstajos mēnešos, bet nekad vasarā. Varbūt tāpēc, ka ar to virtuvē silti sāka smaržot pēc kanēļa, vircēm un muskatrieksta — šī buķete aizķērās gaisā un kopā ar sveču liesmiņu un mandarīnu aromātu palika tur līdz svētku sezonas beigām. Es gan nevaru atturēties taisīt rupjmaizes kūku visu cauru gadu. Dažreiz izcepu nevis apaļas, bet kantainas plāksnes, un kopā ar pildījumu saritinu rolbiskvītā. Tas ir īpaši parocīgs formāts ciemakukulim, kas smuki satīts folijā kā gara konfekte.

Recepte ir klasiska un vienkārša: biskvīts, kur kviešu miltu vietā līdzīgā apjomā pievieno rupjmaizes rīvmaizi. Senākos laikos rīvmaizi ieguva, gaļas mašīnā samaļot sakaltušu maizi. Mūsdienās ar to vairs nav jākrāmējas — veikalā var nopirkt lielisku gatavu rīvmaizi. Rupjmaizes rīvmaizi esmu bieži vedusi radiem un draugiem ārzemēs, kur tad neizbēgami stāvu pie plīts un cepu kūku. Pēdējo reizi to darīju savu mīļo radu virtuvē Sidnejā, priecīga un atvieglota, ka man šo nacionālo dārgumu lidostā neatņēma!

Ko smērēt tortei vidū? Klasiskā versija ir brūkleņu zapte un putukrējums, bet te ir vaļa eksperimentiem: putukrējumu var papildināt ar kādu svaigo sieru (piemēram, Mascarpone), tad sanāks biezāks, var ņemt kādu citu skābenu ievārījumu pēc patikas — plūmju, dzērveņu, pīlādžu — vai varbūt jāņogu un aveņu želeju. Ja kūku plānots pasniegt tikai pieaugušajiem, tur var paslēpt alkohola uzlējumā mērcētus ķiršus vai citas ogas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu