Eduards Šulcs, saglabājis burgeru • IR.lv

Eduards Šulcs, saglabājis burgeru

«Tas nekad nesāka smirdēt, neparādījās pelējums, arī kukaiņi skapī nesāka to grauzt. Izskatās kā jauns, tikai ir sarāvies un ciets kā ķieģelis,» 25 gadus veco relikviju raksturo Austrālijas latvietis Eduards Šulcs (pa kreisi) līdzās draugam Keisijam Dīnam. Foto no privātā arhīva
Ieva Puķe

Tas sākās kā joks. Draugi Keisijs un Džono 1995. gada pavasarī brīvdienās palika pie Eda Adelaidā. «Kādu vakaru nopirkām McDonald’s burgerus. Džono savu nevarēja apēst, teica: «Lūdzu, paturi, līdz es atkal atbraucu ciemos!» Un es arī burgeru paturēju,»» smejas latvietis Eduards Šulcs, ko Austrālijā pazīst kā Edu Nītu. 

Pāris nedēļas tā dēvētais quarter pounder gozējās uz namatēva galda. «Kad mamma sāka sūdzēties, ieliku kastītē un iemetu skapī,» stāsta Eds. Pēc gada jokupēteris nospriedis: ja burgers ar gaļu un sieru izturējis tik ilgi, lai stāv vēl! «Draugi zināja, ka man skapī ir burgers. Ja brauca ciemos, prasīja parādīt.» 

1995. gadā puišiem bija tikai 13—14 gadu. 2006. gadā pārcēlies dzīvot uz vecvecāku dzimteni Latviju, Eds burgeru, protams, atstāja Austrālijā. Ciemojās tur atkal 2015. gadā. Parēķinājuši, ka ēdmaņai pienākusi apaļa dzimšanas diena, viņi ar Keisiju izlēma uztaisīt Facebook lapu Can This 20 Year Old Burger Get More Likes Than Kanye West? To ievēroja populārā Austrālijas ikvakara TV raidījuma The Project veidotāji. Puiši tika intervēti avīzēs un TV. 

«Burgera 25 gadi tikai tuvojas, bet jau sacēlusies vētra,» Eds apstiprina. Keisijs Melburnā, pie kura atrodas sakaltušais našķis, 1. novembrī demonstrējis to Austrālijas 9. TV kanāla ikrīta sarunu šovā Today Extra. «Kāda Austrālijas žurnāliste rakstīja par 10 gadus vecu burgeru Islandē, kas saglabāts, kad McDonald’s šajā valstī aizklapēja ciet. Viņa sāka meklēt informāciju. Uzpeldēja 2015. gada raksts par mums.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu