Trīs miljoni govīm • IR.lv

Trīs miljoni govīm

Gunita Dumpe, Lutriņi valdes priekšsēdētāja. Foto — Gints Ivuškāns
Aivars Kļavis

Kad 90. gados piena iepirkuma cena noslīdēja zem pieciem santīmiem par litru, Gunita Dumpe pieņēma smagu lēmumu savas govis likvidēt. Taču tagad saimniecības Lutriņi vadībā par trim miljoniem eiro ceļ jaunu kūti 700 govju ganāmpulkam

Sapnis piepildījies — Gunita Dumpe ar lepnumu saka par jauno fermas kompleksu, ko ekspluatācijā cer nodot jau janvārī. Pašlaik Holšteinas šķirnes melnraibais ganāmpulks mitinās četrās šaurās, vēl kolhozu laikā celtās fermās. Atstājot šīs vecās ēkas, Saldus novada saimniecība Lutriņi aiz muguras atstās arī ļoti sarežģītu vēstures posmu, kurā piedzīvotais sasaucas ar visas valsts likteni, bet īpaša loma tajā bijusi vietējo cilvēku uzņēmībai.

Liktenīgie 70%

Padomju sistēmas norieta gados, 80. gadu beigās, Latvijā darbojās aptuveni 560 kolhozu un padomju saimniecību, kurās strādāja gandrīz 160 tūkstoši cilvēku. Kad atjaunojām neatkarīgu valsti un privātīpašumu, arī laukos pārmaiņas bija milzīgas — ne tikai saradās desmitiem tūkstošu zemnieku saimniecību, bet uz likvidēto kolhozu bāzes izveidojās vairāk nekā 450 statūtsabiedrību, kas daļēji saglabāja tehniku un citus padomju saimniecību resursus. Viena no tām bija arī saimniecība Lutriņi, kas specializējusies piena lopkopībā.

«Toreiz ne tikai bijušie kolhoznieki, bet arī daudzi pilsētnieki, kas atguva senču zemi, gribēja nodarboties ar lauksaimniecību un saimniekot patstāvīgi. Tomēr ne visiem tas izdevās,» saka Lutriņu valdes priekšsēdētāja Gunita Dumpe, kas visu dzīvi veltījusi lauksaimniecībai.

Cik grūts bijis lauksaimniecības pārtapšanas periods, apliecina fakts, ka no sākotnējā pustūkstoša statūtsabiedrību pašlaik palikušas tikai ap 40 — daudzas pārveidotas par SIA, arī Lutriņi. Tāpat zemnieku skaits krietni sarucis, pašlaik, pēc Lauku atbalsta dienesta datiem, platību maksājumus saņem — tātad saimniecisko darbību laukos veic — nepilni 57 tūkstoši juridisku vai privātu personu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu