Dižgaru mazie noslēpumi • IR.lv

Dižgaru mazie noslēpumi

Vanaga spalva, ko Rainis pacēlis no Palestīnas zemes 1929. gadā. Foto — Lauris Aizupietis
Laura Dumbere

Raiņa un Aspazijas mājā apskatāma neparasta izstāde — atradumi, kas slēpušies starp abiem dzejniekiem piederošo grāmatu lapām

Izšūts kabatlakatiņš, kurā dzejniekam noslaucīt asaras. Lauru lapa, kas noplūkta tālajā Kastaņolā. Grezni šokolādes konfekšu papīriņi, ko kārumniece Aspazija ielikusi starp grāmatu lapām kā piemiņu no saldajiem dzīves mirkļiem. Vanaga spalva, ko Rainis pacēlis no Palestīnas zemes, kurp devās 1929. gadā. Šīs lietas nejauši atrastas Raiņa un Aspazijas bibliotēkā. Kad tika pabeigta dzejnieku Baznīcas ielas nama renovācija, viņu 6000 grāmatas (17 pasaules valodās!) un neskaitāmie laikraksti un žurnāli no pagaidu mājvietas Ojāra Vācieša muzejā pamazām atgriezās savās īstajās mājās. 

Muzeoloģe Dora Pauzere kopā ar kolēģiem katru grāmatu pāršķirstīja, lai pārliecinātos par to «veselības stāvokli». Neparastās lietas, kas slēpās grāmatās, Dorai šķita atsevišķa stāsta vērtas. 

Dzīvais muzejs

«Muzeji šobrīd ir ārkārtīgi dinamiska nozare, jo tiem jāmainās un jāiet līdzi laikam,» saka Dora Pauzere, kura strādājusi gan Eduarda Smiļģa teātra muzejā, gan Fotogrāfijas muzejā par krājumu glabātāju. Pavasarī viņa Raiņa un Aspazijas muzejā radīja brīnišķīgu pasākumu bērniem un vecākiem — izstādi par Aspaziju un viņas kaķiem (ar visu kaķu portretiem) un Aspazijas kaķu stāstu klausīšanos.

Tagadējā izstāde arī iemieso Doras izpratni par «dzīvu muzeju» — tādu, kurš nav putekļiem klātu eksponātu kopums, bet personisks stāsts par cilvēkiem un laikmetu. Tik cilvēcisks, ka ir saprotams jebkuram, kas dzīvo šodienas pasaulē. Raiņa un Aspazijas apaļo jubileju un cildināšanas gads jau aizgājis, bet cik daudz zinām par šiem latviešu kultūras milžiem? Dora tic, ka nejaušie atradumi spēj pastāstīt lielus stāstus par abu dižgaru ikdienas un dvēseles dzīvi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu