LNT priekškars aizveras • IR.lv

LNT priekškars aizveras

Kristians Antings. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

All Media Baltics vadītājs Kristians Antings telekanāla LNT slēgšanu un Ziņu dienesta apvienošanu ar TV3 skaidro ar mediju grupas pārorientēšanos uz digitālo vidi

Dodoties intervēt All Media Baltics vadītāju piektdienas, 8. novembra, pēcpusdienā, ir grūti nepamanīt ilggadējo LNT darbinieku drūmās sejas biroju ēkā Dzelzavas ielā — tikai pirms dažām stundām visā Baltijā ietekmīgā mediju grupa paziņojusi par lēmumu likvidēt 23 gadus pastāvējušo LNT zīmolu un turpināt darbu tikai ar TV3 vārdu. Būtiskas izmaiņas gaidāmas arī saturā — no decembra LNT kanālā tiks likvidētas ziņas un tas pārorientēts sieviešu mērķauditorijai ar nosaukumu TV3 Life.

Abu līdz šim redakcionāli neatkarīgo kanālu ziņu dienesti tiks apvienoti, kā rezultātā darbu kopumā zaudēs apmēram 30 cilvēku. Latvijas Žurnālistu asociācija jau paudusi bažas, ka šis ir «sliktākais notikums elektronisko mediju nozarē pēdējā desmitgadē», jo informatīvā telpa zaudē nozīmīgu daļu, kas bijusi svarīga viedokļu dažādības un vārda brīvības nodrošināšanā. TV3 raidījuma Nekā personīga veidotāji secinājuši, ka televīzijas žurnālisti kļuvuši par «mērvienībām ekseļa tabulās», bet Latvijas mediju politika ir izgāzusies, jo neviena no institūcijām nespēj aizstāvēt žurnālistikas kvalitāti. Kultūras ministrija aicinājusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi izvērēt, kā abu ziņu dienestu apvienošana ietekmēs viedokļu daudzveidību, bet padomes pārstāvis Ivars Āboliņš publiski izteicies, ka uzņēmuma lēmums mainīt LNT kanāla formātu varētu būt pretrunā ar likumu.

Tikmēr Kristians Antings, kas vada mediju grupu visā Baltijas mērogā un kopš septembra uz laiku pārņēmis arī Latvijas uzņēmuma vadību pēc ilggadējās vadītājas Baibas Zūzenas atkāpšanās, intervijā izstaro mieru. Viņš lej glāzē ūdeni, jo ilgajās sapulcēs «jau gana kafijas izdzerts», un apliecina — labi saprot cilvēku bažas, tomēr uzņēmuma spertais solis esot pārdomāts un «beigās ieguvēji no tā būs visi».

Paziņojums par LNT kanāla likvidēšanu izklausās pēkšņs, tomēr tā priekšvēsture ir sena. Izšķirošs pavērsiens notika jau 2012. gadā, kad Konkurences padome atļāva TV3 īpašniekiem, zviedru mediju koncernam MTG, iegādāties populāro komerckanālu LNT un tā nostiprināt dominējošu pozīciju tirgū. LNT piedzīvoja lielus finanšu zaudējumus un arī politisko fiasko, jo telekanāla radītājs Andrejs Ēķis ļoti aktīvi atbalstīja oligarhu Andra Šķēles un Aināra Šlesera politprojektu Par labu Latviju, kas cieta sakāvi pēc Saeimas atlaišanas 2011. gadā. Konkurences padome abu uzņēmumu apvienošanā noteica striktus ierobežojumus, to skaitā saglabāt atsevišķus ziņu dienestus, taču šī prasība bija spēkā tikai līdz 2017. gada beigām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu