Latvietes Fēniksa aste • IR.lv

Latvietes Fēniksa aste

Ķīniešu dzejnieks un literatūrkritiķis Liu Huižu. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Ķīniešu valodā un latviski — Māras Zālītes bilingvālais dzejas krājums 15 dzejoļi 

Latvija ir maza. Iznāk, ka pirmais latviešu dzejas krājums ķīniešu valodā tapa caur pazīšanos. Dzejniece Māra Zālīte uzrunāja draudzenes Rozes Stiebras māsasmeitu, sinoloģi Ievu Lapiņu, kura, tāpat kā dzīvesbiedrs, vācu izcelsmes Ķīnas literatūras profesors Franks Kraushārs, pēta un atdzejo klasisko Ķīnas dzeju. Latviešu dzejnieces interese bija cita — vai kāds no akadēmiskā pāra varētu pārcelt ķīniešu valodā saujiņu viņas dzejoļu, ko ņemt līdzi uz kultūras apmaiņas pasākumu Ķīnā? 

Dzeju pārtulkot — tā ir valodas augstākā pilotāža. Franks Kraushārs iedomājies par starptautiskā pētījumā iepazīto kolēģi, atzītu ķīniešu dzejnieku un literatūrkritiķi Liu Huižu, kam savukārt ir doktora grāds ģermānistikā. Zālīte izvēlējusies 15 dzejoļus, trijotne ķērusies pie darba. Kraushārs, kura latviešu valoda ir tuva literārajai, veica tulkojumu vāciski, Huižu, kas jau vairāk nekā 30 gadus dzīvo Vācijā, to pārcēla ķīniešu valodā, bet Ieva Lapiņa kā redaktore pārskatīja gatavo tekstu. 

Tāds ir arī nesen iznākušā bilingvālā krājumā nosaukums — 15 dzejoļi. Ievada vietā Māra Zālīte ierosināja publicēt Ievas Lapiņas elektronisko vēstuli, kurā uzdots arī būtisks, taču mazliet amizants jautājums: vai dzejniecei jau ir ķīniešu vārds? Nav? Tad tas ir jāizveido no hieroglifiem jeb ķīnzīmēm. «Iespējams, no malas viss izklausās sarežģītāk, nekā ir īstenībā. Galvenā mēraukla ir rezultāts, un tas ir labs, par ko man patiesi ir prieks,» rezumē sinoloģe. 

Saruna ar Liu Huižu pirms grāmatas prezentācijas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atkal rit koleģiāli. Franks Kraushārs tulko jautājumus un atbildes, pieliekot arī savu viedokli, bet neskaidrības nogludina Ieva Lapiņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu