Naudas audzētāji • IR.lv

Naudas audzētāji

6
Tīrumi Fejēras novadā Ungārijā, kas ir premjera Viktora Orbāna dzimtā vieta. Pēc valdības lēmuma iznomāt valstij piederošo zemi pie lielām platībām tikuši politiķa radi un draugi, kuri tagad saņem dāsnas ES subsīdijas. Foto — The New York Times
© The New York Times News Service

Eiropas Savienība katru gadu atvēl gandrīz 60 miljardus eiro lauksaimniecības subsidēšanai. Taču liela daļa naudas nonāk autokrātu un oligarhu kontos

Par to, ka valdība nolēmusi pārdot laukus, kas ieskauj Ferenca Horvāta (63) nelielo zemes pleķīti, viņš uzzināja novēloti. «Tas viss notika ātri. Mēs nemaz nezinājām, ka zeme tiek pārdota.»
Foto — The New York Times

Komunistu laikos plašajos laukos ap Čākvāras pilsētu uz rietumiem no Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas zemnieki rudzus un kukurūzu audzēja savai valdībai, kas viņiem šo zemi bija nozagusi. Tagad šo zemnieku bērni kalpo jauniem saimniekiem — vairākiem oligarhiem un politiķiem, kas pie šīm lauksaimniecības platībām tikuši, slēdzot netīrus darījumus ar pašreizējo Ungārijas valdību. Tādā veidā ir radīta moderna feodālā sistēma, kurā darbs tiek dots paklausīgajiem, bet nemiera cēlāji tiek sodīti.

Un vēl izrādās, ka šie jaunie zemes baroni barojas no Eiropas Savienības fondiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu