Trijnieks, kas ir piecinieks • IR.lv

Trijnieks, kas ir piecinieks

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Pēteris Strautiņš

Apstrādes rūpniecības ražošanas apjoms gada laikā ir audzis par 3,1%. Tātad trijnieks, taču pašreizējā tirgus situācijā šādu sniegumu vecajā skolēnu sekmju mērīšanas sistēmā to var pielīdzināt labākajam vērtējumam jeb pieciniekam.

Ar vislielāko nepacietību šogad tiek gaidīti kokapstrādes dati, šī nozare ir radījusi vislielāko nenoteiktību par rūpniecības likteni šogad. Septembra rezultātus var raksturot kā mēreni iepriecinošus. CSP vēstī, ka septembrī ražošana pret augustu pieaugusi un gada kritums bijis ļoti neliels (-0,6%). Taču 4. ceturkšņa dati var izskatīties ļoti neglīti, jo saistībā ar liela mēroga iekārtu maiņu vienā no koksnes “dziļās” pārstrādes līderiem, izlaide šajā apakšnozarē var krasi samazināties. Tāpat prognozējamas pieaugošas grūtības apaļkoku iepirkšanā. Ļoti zemās papīrmalkas cenas nozīmē to, ka daudzi mežu īpašnieki darbus veic ļoti nelabprāt. Sekas skar arī lietkoksnes pārstrādātājus. Uzņēmumu un asociācijas sniegtā informācija iezīmē krasus kontrastus produktu grupās. Ir bijis liels cenu kritums zemas un vidējas kvalitātes zāģmateriālu tirgū, kur dažos segmentos ienākumu lejupslīde turpinās. Taču ir ražotāji, kuriem klājas labi. Piemēram, pieprasījums pēc t.s. būvgaldniecības produktiem — logiem, durvīm, līstēm u.t.t. ir spēcīgs, arī cenas ir pieklājīgā līmenī. Tā kā gatavo produktu cenas svārstās nedaudz, to ražotājiem nozares grūtību posmi var būt pat ļoti rentabli, jo iepirkumi kļūst lētāki.

Metālapstrādē un mašīnbūvē septembrī ir viskontrastējošākie rezultāti no visiem šā gada mēnešiem. Nozaru grupa kopumā joprojām ir strauji augoša, kas ir izcils panākums pašreizējā tirgus situācijā.

Labi klājies metālapstrādei, kuras pārstāvji daudz darījuši, lai diversificētu noieta tirgus. Tajā ir daudz uzņēmumu ar atšķirīgiem biznesa modeļiem, kas padara nozari noturīgāku pret tirgu svārstībām. Strauja attīstība turpinās elektronikā. Apbrīnojami stabili vairāk nekā 20% pieaugumu tur elektrotehnika, kurai diezgan spēcīga klātbūtne austrumu tirgos šobrīd ir drīzāk izdevīga diversifikācija. Lielāka globālā tirgus vājuma ietekme varētu izpausties nozarēs, kurās ir daži lieli uzņēmumi, kuri savukārt ir izteikti atkarīgi no atsevišķiem lielajiem klientiem. Piemēram, par 10,2% ražošana samazinājusies nozarē, kas Latvijas apstākļos ir nosacīti saucama par autobūvi, kurā dominē trīs uzņēmumi. Nevar gan izslēgt, ka tā ir sakritība un oktobrī jau redzēsim pavisam citu rezultātu. Tā kā šo uzņēmumu skaits ir mazs, viņu viedoklis mazāk ietekmē nozares noskaņojuma vidējo temperatūru, kas joprojām ir mēreni optimistisks. Tipiskā metālapstrādes uzņēmumā ražošanas plāni šim gadam ir aizpildīti. Atšķirībā no gada pirmās puses gan vairs neziņo par nav pasūtījumu pārpalikumu.

Pārtikas pārstrāde jau kārtējo mēnesi, precīzāk, kārtējo gadu ar interesantiem datiem iepriecināt nevar, taču paldies tai par garšīgajiem produktiem. Saskaņā ar CSP datiem, ražošanas apjoms septembrī bija par 3,2% mazāks nekā pirms gada, pirmajos trīs ceturkšņos vidēji bija 0,9%. Vismaz tālāka pasliktināšanās nozarē ir maz ticama, ekonomikas cikli to daudz nesvārsta. Diezgan paļāvīgi nākotnē raugās arī vieglā rūpniecība, kas ir tipisks patērētāju bizness, šobrīd tās jaudas ir noslogotas. Citu apakšnozaru ietekme uz kopējo rezultātu ir tuva neitrālai. Ķīmijā, poligrāfijā un papīra ražošanā ir ar viencipara skaitli mērāms kāpums, bet minerālos un mēbelēs — kritums.

 

Autors ir bankas “Luminor” ekonomists

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu