Palikt un augt • IR.lv

Palikt un augt

FOTO — Mārtiņš Cīrulis
Jānis Žilde, TVNET žurnālists, mūzikas kritiķis

Triānas parka jaunais albums 11 — līdz šim labākais grupas ieraksts

Ar nelielu laika atstarpi klajā nākuši divi konceptuāli līdzīgi albumi — Māras Holšteines-Upmanes un Astro’n’out eksperiments popmūzikas laukā Multivitamīnu multipaka un Eirovīzijas veterānu — Agneses Rakovskas un grupas Triānas parks ieraksts 11, kas arī precīzi trāpa laikmetīgā top40 formāta popmūzikas nišā. Abās platēs centrā ir radošas jaunas sievietes, viņu iekšējie pārdzīvojumi, novērojumi, skan dziesmas latviešu mēlē un tiek citētas aktuālas popmūzikas klišejas.

Ja Māras pasaulē «visa ir par daudz» (šā albuma recenziju lasiet 10. oktobra numurā) — šogad viņa kļuvusi par laimīgu mammu trešajam bērniņam, un šī tēma atspoguļojas arī dziesmu vārdos, tad Agneses pasaulē vēl viss tikai sākas — augustā 33 gadus vecā dziedātāja apprecējusies un, kā atklāj intervijās, jūtas ļoti laimīga. Jāpiebilst, ka tieši Holšteini bijuši vedēji Agneses kāzās.

«Es atgriežos, lai paliktu un augtu plašumā,» zīmīgi skan jaunā albuma dziesmas Ķīvīte vārdi. Nē, Agnese nekur nebija aizbraukusi, lai tagad vajadzētu atgriezties, taču domās visus šos nu jau vienpadsmit (tāpēc albumam nosaukums 11) grupas pastāvēšanas gadus Agnese ir bijusi citur. Grupa kā tāds hameleons jau kopš pirmsākumiem «krāsojusies» līdzi tendencēm, par katru cenu cenšoties gūt atpazīstamību — jo kā gan citādi var skaidrot kolektīva uzstājīgos mēģinājumus uzvarēt Eirovīzijas nacionālās atlases konkursā. Tikai pēc vairāku gadu neveiksmēm, 2017. gadā ar dziesmu Line grupai beidzot izdevās pārstāvēt Latviju šajā ar reālo mūzikas biznesu gandrīz nesaistītajā un saturiski ne pārāk augstvērtīgajā konkursā. Tur nācās apdedzināties un pusfinālā palikt pēdējā vietā.

Visus šos gadus Triānas parks ir skrējis pakaļ spīdīgam, košam māneklim, kurš nopietniem mūzikas klausītājiem un kritiķiem neļāva grupu uztvert nopietni. Jo kurš gan nopietns mākslinieks piedalās Eirovīzijā, turklāt mēģina tur tikt katru gadu? Un kurš, pateicoties šim konkursam, ir spējis izkarot vietu mūzikas industrijā? ABBA laikam ir vienīgais izņēmums. Un tas bija sen.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu