Bez galvas • IR.lv

Bez galvas

Daesh līderis Abū Baktu el Bagdadi videoierakstā, kas tika izplatīts šā gada aprīlī. FOTO — scanpix
The New York Times News Service ©

Kā amerikāņiem izdevās nomedīt pasaulē bīstamākās teroristu organizācijas Daesh vadoni Abū Baktu el Bagdadi

Viņam pakaļ dzinās amerikāņu armijas suņi. Viņš šņukstēja, raudāja un kliedza. Aizskrējis līdz tuneļa galam, uzspridzināja pašnāvnieka vesti, nogalinot arī trīs līdzi paņemtos bērnus. Viņš nobeidzās kā suns, kā gļēvulis.

Tā pagājušās svētdienas, 27. oktobra rītā ASV prezidents Donalds Tramps televīzijas tiešraidē paziņoja par teroristu grupējuma Daesh līdera nāvi. Iepriekšējā dienā Sīrijas ziemeļos notikušo terorista tvarstīšanas reidu esot bijis «fascinējoši skatīties. Kā kinofilmu.»

Problēma gan ir tā, ka šis apraksts ir Trampa fantāzijas auglis. Neko no pazemē notikušā viņš nemaz nevarēja redzēt, jo uz tā dēvēto Kara bunkuru Baltajā namā tika raidīts tikai video no nakts redzamības kamerām helikopteros. «Man bija mazliet neērti klausīties,» Trampa uzrunu tautai komentēja viņa partijas biedrs Maks Tornberijs, kas darbojas ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejā.

Tajā pašā laikā fakts ir nenoliedzams: amerikāņu armijas specvienībai ir izdevies iznīcināt 48 gadus veco Abū Baktu el Bagdadi, kas vadīja pēdējos gados nežēlīgāko un asiņaināko teroristu grupējumu Daesh. Ieņemot plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, tas 2014. gadā pasludināja islāma kalifāta izveidošanu un terorizēja iedzīvotājus gan Tuvajos Austrumos, gan daudzviet citur pasaulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu