Tiesnese Senkāne: Kalnmeiers ir personība, kas skaļus blīkšķus nemīl • IR.lv

Tiesnese Senkāne: Kalnmeiers ir personība, kas skaļus blīkšķus nemīl

36
Senatore Marika Senkāne piedalās preses konferencē pēc Augstākās tiesas plēnuma. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Tiesnese Marika Senkāne, kuras sagatavoto ziņojumu par ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbības izvērtējumu, ko rosināja 39 Saeimas deputāti, atzinusi, ka Kalnmeiers attaisnots visos pārmetumos. Šo viņas ziņojumu 18.oktobrī vairāk nekā trīs stundas aiz slēgtām durvīm izskatīja un atbalstīja Augstākās tiesas plēnums. Taču Senkānes ziņojumā, kas ir publiski pieejams, ir diezgan skarbas norādes uz tieslietu sistēmas defektiem. Ceturtdien žurnāls Ir publicē interviju ar Senkāni.

Viena no tām ir viņas minētais piemērs par tiesneses Ivetas Bērziņas kukuļošanas lietu. Pēdējo gadu skaļākā tiesu korupcijas lieta noslēdzās 2016. gada novembrī bez iztiesāšanas un reāliem cietumsodiem, tiesā apstiprinot prokurora vienošanos ar apsūdzētajiem. Uzņēmējs Gulami par kukuļdošanu saņēma nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu un 9250 eiro naudas sodu, bet tiesnesei Bērziņai par kukuļa piesavināšanos piemēroja 11 100 eiro naudas sodu.

Tiesnese Senkāne ziņojumā norādījusi, ka nesaskata tur Kalnmeiera atbildību, taču saprātīgam vērotājam no malas Bērziņai piemērotais sods var radīt pamatotas šaubas par tā samērojamību ar tiesu varai nodarīto kaitējumu. Šo skandalozo gadījumu Senkāne ziņojumā nolēmusi izcelt tāpēc, ka tā ir “lieta, kur vajadzēja būt procesam. Un arī sods ir nesamērīgs. Nu, nevar mīkstināt nodarīto kaitējumu ar tiem faktiem, kas ir šajā spriedumā”.

Senkāne par tiesneses Bērziņas kukuļošanas lietu arī uzsver – “kad izlasi tādus faktus, normāls cilvēks paliek bez valodas, ka tā var notikt mūsu tiesu sistēmā un tiesnesis to atzīst. Ka viņa atdod kukuļa summu — es atvainojos, vēl tikai trūka paturēt!”

Viņa uzskata, ka tiesnesim šajā gadījumā vajadzēja būt lielākai drosmei, uzņēmībai, un tiesu sistēma būtu vinnējusi, ja tas būtu gājis atklāti. “Ar ko būtu beidzies, nezinu, bet katrā ziņā tas būtu adekvātāk, nekā tas šobrīd ir noslēdzies.”

Uz Ir jautājumu, kāpēc naudas atmazgāšanas lietu izmeklēšana nav virzījusies uz priekšu un kāda tajā ir ģenerālprokurora atbildība, Senkāne atbild, ka pie vainas šajā gadījumā ir Latvijas likumdevējs un valdība, kas gadiem ilgi nav sakārtojusi likumdošanu, kurā bija pretrunas starp Eiropas Padomes konvenciju un Latvijas Kriminālprocesa likumu.

Skaidri zinot, ka pastāv starptautisks regulējums un Latvija arī ir pievienojusies Eiropas Padomes konvencijai par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, valsts izvēlējās nevis sakārtot likumu un norādīt to skaidri un gaiši, bet gan rīkot n-tos kursus trīs gadus, stāsta Senkāne. EP konvencija bija pretrunā ar mūsu kriminālprocesuālo regulējumu, pēc kura apsūdzētajai personai nav jāpierāda nekas, atgādina tiesnese. “Apsūdzētā persona var sēdēt krēslā un gaidīt, kad atnesīs pierādījumus, ka viņa ir vainīga.” Šo Latvijas kriminālprocesuālo regulējumu, konkrēti – 124. pantu, izmainīja tikai pērn septembrī.

“Valdībai to vajadzēja sakārtot. Kā tik kliedzoši var būt? Ja ir šāda starptautiska vienošanās un valsts no 2005. gada labi zina, kas ir jāiestrādā, bet valsts rada jucekli likumos. Es nezinu — apzināti vai neapzināti,” saka Senkāne.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (36)

Skaisle 24.10.2019. 15.58

Manas māsīcas slepkavu nevar notiesāt. Tāpēc, ka valsts policija nesāka izmeklēšanu uzreiz pēc notikušā. Uzrakstīju iesniegumu – sūdzību , kāpēc tā, kas par to atbildīgs. Virsprokurors man atbild – lieta tāda un tāda – māsīca bija alkoholiķe, diagnoze neskaidra tāpēc arī piekaušana līdz nāvei nebija iemesls lai sāktu izmeklēšanu un iegūtu pierādījumus slepkavas notiesāšanai.

Naudas juristam man nav, pati lasu likumus – lasu – Kriminālprocesa likuma369.pantu . Tur ļoti precīzi ir formulēti iemesli krim.procesa uzsākšanai un virsprokurors tos nav ievērojis, tāpat kā pamatprincipu 6.pantu. Tāpat Krimināllikuma 19.pantu piesaucu utt.utjprj. Rakstu jaunu sūdzību ,,,, tiesas apgabala virsprokuroram – man atbild, ka esot jau atbildēts – kaut gan – atbildē piesaukts vien pants par izmeklēšanas noslēpumu – manis jautājumi par minētajiem pantiem pat netiek minēti.
Rakstu uz Ģenprokuratūru, tur mani pasūta atpakaļ pie apgabala virsprokurora, kurš trešo reizi atbildi , ka atbilde jau sniegta, lēmums nav pārsūdzams un tava māsīca un tu pati vari iet …. jo neviens visā tiesu sistēmā pat nedomā ar tādām sabiedrības padibenēm krāmēties. Vai nu maksājiet un bargi maksājiet, vai aizmirstiet par vārdu tiesiskums un slepkavu tiesāšanu.

Padomju Saienībā jau bija identiski – kungiem nauda un bauda, mums – pacieties – Debesīs labāki būs.

Bordāns ir cerība, ka kaut ko kustinās – cik gudri, cik cerīgi un tālredzīgi – nezinu , pāragri spriest, bet nu viņš ir pirmais visu 30 gadu laikā, kurš kaut ko vispār ir sācis darīt.

+7
-2
Atbildēt

1

    not mii > Skaisle 07.11.2019. 09.52

    nu visi jau nav stulbi, un dažiem izdodas – priekš kam maksāt kādam ministram par jumtu, tiesnesim par spriedumu, prokuroram par lietas virzīšanu, ja var norakt lietu pašā sākumā. Nu tad arī tie tukšā palikušie trako, a latviešu tauta par viņiem pamatoti pasmejas, jo sab savu darbu izdarīs, drošības sajūta saglabājas – valsts ir drošībā, Puķinam latviešu valstī savas kājas nemazgāt, tur citi priekšā, savējie.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Elektriķa dēls 24.10.2019. 10.33

Izlasīju pārbaudes ziņojumu !
Ko secināju:
Neieraudzīju vēlmi skatīt problēmu plašāk – pārbaudam tikai to, kas pieprasījumā tieši norādīts !
Manuprāt tas nonāk pretrunā ar tiesu varas lomu un principiem, ka tiesu sistēma vērtē ne tikai likumību, bet arī taisnīgumu !
Tiesnesei un AT plēnumam būtu jāatbild uz vienkāršo jautājumu – vai kaut kas ir mainījies kopš “Kaudzīšu laikiem” un zināmā citāta par “mazajiem un lielajiem zagļiem” ?!?!? Vai sabiedrība var pieņemt kā taisnīgu t.s. “Gan bei lietas” iznākumu kopsakarībā ar to to kā n-tie tūkstošiem godīgu un likumu nepārkāpjošu pilsoņu gada sākumā tika pataisīti par nodokļu parādniekiem ?!?!??
Vai “taisnīgums un likumība” beidzot triumfēs lietā kurā jau 25 gadus “krimināli vajā “zapts burciņu”” iespējamo zagli !?!??!?
Ceru ka žurnālisti gan pajautās, gan neapmierināsies ar iespējamo atbildi – “atbildēt nebija šīs pārbaudes uzdevums” !

+5
-1
Atbildēt

1

    Skaisle > Elektriķa dēls 24.10.2019. 12.08

    zini, iepazinu sev ” jaunu kosmosu” – austriešu dzejnieci Ingeborgu Bahmani un lūk, kādā jūtjūbī atrodamā ierakstā viņa savā īpašajā balsī saka, ka tik ļoti gribētu , lai visi cilvēki būtu labi, labestīgi, lai visi dzīvotu labi. Un tai brīdī es nospriedu – Mīļa Zvaigzne – bet kas ir labi? Tev labi ir kaut kas cits, kas man labi, Tavam tēvam atkal kaut kas cits ir labi un Taviem nedzmušajiem bērniem vēl kaut kas cits

    Laikam otrdien 22.10. LTV1 Panorāmā ziņoja, ka 20 gadus rit process par saldumu un atskaoņošanas iekārtu zādzību, ko paveica toreiz 14 gadīgi pusaudži, tagad pieaugušie. Nācās noticēt, ka tā ir kārtējā īstenība Latvijā –
    Latvijas Literatūras Centrs, kuru juridiski vadīja Ikstena Nora – tur pazuda ap 700 000 eur naudas – it kā neesot nozagti, bet pazudusi nauda – neviens šai naudas pazušanā nav pat apsūdzēts – nerunājot par to, ka būtu uzsākta vajāšana – naudas nav., bet vainīgo – atbildīgo arī nav.
    Tā vietā – likvidēja pēdējo drukāto izdevumu par latviešu valodu un literatūru – Latvju teksti un 2 vai 2×2 miljonus eiro piešķīra Londonas grāmattirgum – citiem vārdiem Ikstenas Grāmatas Mātes piens reklamēšanai uz izdošanai –

    Tad te ir atbilde uz Elktriķa dēlam – inteliģence – literāti ir tie, kuri formulē vērtības sabiedrībā – te tās ir –

    Par Rokpelni jau esmu izteikusies – nesagaidījis rekaciju pēc Muzejs iznākšanas – pats atzinās , ka ir čekas klaudzinātājs – kāda bija šodienas latviešu literārās pasaules – lasi – inteliģences reakcija ? Pareizi – jundze arno paziņoja – nekādas raganu vajāšanas nenotikšot – u n viss – aizmirstam .
    Vienīgais, kurš izteica nosodījumu , kurš izteica sašutumu un raizes par ROKPEĻŅA dubulto dzīvi , dubulto morāli bija dzejnieks Raups – kliedzu pa visu pasauli vēlreiz – VIENĪGAIS !!!!!!

    Klau – par ko vispār ir runa? Ja no valsts budžeta miljoni – sogad laikam 13 miljoni tiek doti – mums – sabiedrībai atņemti un doti literātiem, kuri spēj aizstāvēt čekistu – komunistu līgu, bet tā arī nav atraduši ne radoši – -dzejā un prozā, ne diskusijās un semināros vismaz paralēli – čekas kalpu aizstāvēšanai – pieminēt un iztirzāt čekas upuru – literātu likteni. Vai tad nebija variantu?

    Kāpēc lai tiesneši nemelotu, nepieņemtu kukuļus un vēl nezin ko , ja tautas sirdsapziņa un prāts – radošā inteliģence ir palikusi čekas – komunistu valsts līmenī . Zemāk par zāli, klusāk par ūdeņiem.

    Vai ta ir tikai sagadīšanās , ka mums nav sabiedriskajos medijos neviena analītiska raidījuma par literatūru? Ka kultūrdevas veidotāji ltv11 vairak jau līdzinās padlaiku čekistiem, kuri seko partiju vadlīnijām , ko tautai būs zināt un par ko priecāties?
    Vai tā ir tikai sagadīšanās , ka kultūrdevā pirmās literātes ir jua minētā ikstena un komusnitu laiku izcilniece – vienīgā no čekas neaiztiktā – kā pati sludinājusi zālīte?

    Sabiedrības vērtību formulēšana vienmēr ir bijusi radošās inteliģences uzdevums. Ja mums inteliģence spej tikai brēkt, ka naudas nav un vienlaicīgi tērēt desmitiem miljonu mūsu naudas – tad Laimdota necelsies, jo dvēsele jau viņu acīmredzot ir pametusi – funkcionē kaut kādi dzīvības procesi un tikai ….

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Elektriķa dēls > Skaisle 25.10.2019. 10.13

    Kā Tev patīk “mainīt tēmu” ! ! !
    Tevis pieminētie gadījumi jau nav vienīgie ! Manuprāt vecā problēma vai jautājums- ko darīt !
    Var izvēlēties politkorekti klusēt vai samierināties – nu ko tad es ir jau svarīgākas problēmas u.t.l. vai arī organizēties un “karot” kopā !
    Nekas jau nav mainījies – darbojas tie paši principi – tvaika nolaišana, konfrontēšana, apstrādāšana “pa vienam” un tāpēc arī izmaiņu nav un velti cerēt ka būs, jo faktiskais stāvoklis ir vēl sliktāks kā tas sākotnēji šķitis !

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Skaisle > Elektriķa dēls 25.10.2019. 17.20

    jā – pa tēmām gan es lēkāju – ienāk prātā un davai – lūgums piedot rupjības – vakar aiz dusmām, šodien aiz inerces un smeldzes

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 24.10.2019. 21.30

kalnamaijiers jau no lembes pirdiena nobīsies , kur nu vēl skaļāk! čekas figurants , kad mēs beidzot no šiem tiksim vaļā? … laikam kad visi nosprāgs un būs 7 pēdas zem zemes.

+4
-2
Atbildēt

2

    J.Biotops > J.šveiks 24.10.2019. 21.59

    Dzirdēji tos pirdienus vai avīzē izlasīji? Un kā pašam ar vēdera gāzēm, ja tik pārliecināti ķēzies uz cilvēku, par kuru ne sū nezini?

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > J.Biotops 26.10.2019. 22.07

    man bija aizdomas , ka esi pareizs …

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 28.10.2019. 19.00

    Būtu tādiem kā tev teikšana,mēs no vilka aizbēgtu tieši lācim rīklē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > J.šveiks 25.10.2019. 06.27

    Vai čekas sūdu maiss, Maizītis, arī mīza no Lemberga purkšķiem? Kalnmeiera vietā es aizmirstu par Lembergu, kamēr 30-40 bijušo un tagad pie silēm esošo valsts ienaidnieku nebūs saņēmuši bargus, bet taisnīgus sodus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu