Labāki par Google un Microsoft • IR.lv

Labāki par Google un Microsoft

Tildes mākslīgā intelekta attīstības komanda: Mārcis Pinnis (pa kreisi), Roberts Rozis, Valters Šics, Rihards Krišlauks un Toms Bergmanis. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Mašīntulkošanas rīku «olimpiskajās spēlēs» valodu tehnoloģiju uzņēmuma Tilde izstrādātās sistēmas jau trīs gadus pārspēj pasaulē lielāko IT milžu piedāvājumu. Kā mūsu speciālisti kļuvuši par vislabākajiem pasaulē?

Nolemju paspēlēties. Ziņu teikumu, ka Rīgā atsūknē lietusūdeni vietās, kur peļķes apgrūtina satiksmi, iemetu gan Google Translate, gan Tildes Tulkotājā. Lai gan teikumu konstrukcijas ir atšķirīgas, latviešu valodas nepratējs to jēgu izlobītu abos gadījumos. Nekas būtisks tulkojumā nav pazudis. 

Turpinu spēlēšanos ar tautasdziesmu par rudeni, kas saraudinājis sauli. Ne Google, ne Tildes tulkotāju neapmulsina pat «smagi šņāca egļu meži». Taču tie nesaprot «pilni saules asariņu». Abi mašīntulki izshēmo, ka meži ir saules gaismas pielieti. 

Pēc šādas spēlēšanās kļūst skaidrs, ka mašīntulkošanas sistēmas kļūst aizvien uzticamākas. Dzeju tām netulkot, bet var uzticēt tekstus, kuros jāsaprot būtiskākais. Taču ar tādu niekošanos nepietiek, lai saprastu Tildes starptautiskos un noturīgos panākumus mašīntulkošanā. Pēc Tildes tulkotāja darba var tikai daļēji spriest, cik labi ir tā izstrādātāji. Sacensībās viņi piedalās nevis ar publiski pieejamām, bet ar īpaši izstrādātām sistēmām. 

Trīs gadus pēc kārtas desmit Tildes speciālisti ir gatavojuši jaunus mašīntulkošanas rīkus, pilnveidojot un pulējot savas prasmes, un visus trīs gadus arī ieguvuši pirmās vietas. Tas ļauj Tildes mākslīgā intelekta attīstības vadītājam Mārcim Pinnim teikt, ka viņš un kolēģi ir pasaulē labākie mašīntulkošanas sistēmu izstrādātāji. «Esam līderos,» viņš saka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu