Virsotnē • IR.lv

Virsotnē

Mare Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Pasaulē slavenākā Latvijas modes zīmola Mareunrol’s izveidotāji Mare Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops iet pret lielās modes industrijas straumi. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 8. decembrim skatāma viņu darbu izstāde

Atceros vienu no intervijām ar jaunajiem modes māksliniekiem Mari Mastiņu un Rolandu Pēterkopu pirms 17 gadiem — dzīvoklītī klusā centra namā viņi bija iekārtojuši gan dzīvesvietu, gan darbnīcu. Abiem bija grandiozas idejas, un Marei — neskaitāmas kārbas un trauciņi ar dekorēšanas elementiem. 

Tā laika cerības tālu pārsniegusi realitāte: 2006. gadā abi izveidoja zīmolu Mareunrol’s, kas drīz kļuva par visplašāk pasaulē izskanējušo Latvijas modes dizaina vārdu. 2009. gadā ieguva divas galvenās balvas — starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā Francijā. Vairākkārt modes un dzīvesstila mediji viņus ierindojuši nozīmīgāko jauno zīmolu vidū. Žurnāls Wallpaper nākotnes modes speciālizdevuma vākam 2011. gadā izvēlējās tieši viņus. Savās lapās Mareunrol’s iekļāvis arī Vogue. Savukārt par amerikāņu kulta seriāla Troņu spēle neseno sadarbības piedāvājumu viņi pat nebija iedomājušies publiski izstāstīt. 

Līdztekus modei Mare un Rolands radījuši kostīmus arī daudzām teātra un operas izrādēm. Jaunākā no tām — komponistes Annas Ķirses Koku opera par ekoloģijas tēmu, kas pirmizrādi piedzīvoja šovasar Somijā.

Patlaban Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā var skatīt izstādi Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte. Tas ir retrospektīvs ceļojums abu izcilību radošajā pasaulē. Decembra sākumā gaidāma arī kopā ar modes kritiķi Unu Meisteri sarakstītā grāmata Mareunrol’s. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu