Baroks un vara • IR.lv

Baroks un vara

Daudzas ainas ir uzņemtas Rundāles pils interjeros, taču lielākā daļa seriāla uzfilmēta Lietuvā un Krievijā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Seriāls Katrīna Lielā — vienas sievietes šovs Rundāles pils interjeros

Cik karalieņu ir nospēlējusi britu aktrise Helēna Mirena? Neatvāžot kinovēstures enciklopēdiju, prātā nāk vismaz četras, ieskaitot arī imperatori Katrīnu. Mirena kino atveidojusi arī abas Lielbritānijas Elizabetes — I un II —, tāpat arī 18. gadsimta vidū un 19. gadsimta sākumā dzīvojušo Apvienotās Karalistes monarha Džordža III sievu Šarloti. 

Imperatores Katrīnas loma kabeļtelevīzijas HBO jaunākajā miniseriālā Katrīna Lielā (Catherine the Great), kurā savijas varaskāre un seksualitāte, ir viens no ekspresīvākajiem aktrises darbiem. Tiesa, seriāls ne tuvu neuztur to kvalitātes un spraiguma tonusu, kas piemita HBO iepriekšējiem darbiem — izcilajam miniseriālam Černobiļa (Chernobyl) un globālajam fenomenam Troņu spēle (Game of Thrones). Kaut gan varas spēles, privātas un politiskas, noris arī Katrīnas Lielās barokālā interjera kambaros. 

Latvijā seriāla nosaukums izskanēja jau pirms nonākšanas uz ekrāniem, jo daudzas ainas ir uzņemtas Rundāles pils interjeros. Taču lielākā daļa seriāla uzfilmēta Lietuvā — Viļņā un Traķos —, arī Krievijā. Šis nav pirmais Baltijas valstīs uzņemtais «lielais» kinoprojekts — vasarā savu jaunāko spiegu drāmu Tenet Tallinā filmēja Kristofers Nolans (Pirmsākums), bet Rundāles pils un vietējie statisti redzami arī lieliskajā BBC ekranizācijā Karš un miers (2016). Skatoties seriālu, aicinu būt vērīgiem — masu ainās redzamas arī vietējā mērogā pazīstamas sejas.

Uzmanība galvenajiem 

Atbilstoši laikmeta drāmas žanram dekorācijas seriālā spēlē lielu lomu, var pat teikt, ka tās dažkārt ņem virsroku pār varoņiem. It īpaši pār vienādām parūkām rotātajiem un identiskās formās tērptajiem vīriešiem. Cēlonis ir dažbrīd monotonais tonis, proti, stāstā virsroku ņem viena sižetiskā tonalitāte — kā karalienei nosargāt varu? Pret konspiratoriem un iebrucējiem. Pār galminiekiem, politiķiem un mīļākajiem. Kā saglabāt līdzsvaru starp privāto un publisko? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu