Domāšanas veids svarīgāks par talantu • IR.lv

Domāšanas veids svarīgāks par talantu

2
Kerola Dveka. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Pazīstamā psiholoģe, Stenforda Universitātes profesore Kerola Dveka izpētījusi, ka svarīgākais attīstības un sekmju priekšnoteikums ir izaugsmes domāšana — pārliecība, ka ikviens var savas spējas pilnveidot

Kas nosaka, vai cilvēks būs veiksmīgs vai neveiksmīgs? Vai sasniegs augstus mērķus, vai arī paliks, vāļājoties viduvē-jībā? Daudzuprāt, izcilību mākslā, sportā un citās dzīves jomās izšķir iedzimtība un talants. Tas vai nu ir, vai nav, un tur neko daudz nevar darīt.

Amerikāņu psiholoģe, Stenforda Universitātes profesore Kerola Dveka (Carol Dweck) šo jautājumu pētījusi jau vairākus gadu desmitus, un viņai ir radikāli atšķirīga atbilde. Sekmes un attīstību nosaka nevis iedzimtās spējas, bet gan tas, ko viņa sauc par «izaugsmes domāšanu».

Dvekas teorijas ir piesaistījušas milzīgu uzmanību. Viņas TED runai ir gandrīz 10 miljonu skatījumu, un pārdots vairāk nekā miljons grāmatas Mindset (Domāšanas veids) eksemplāru.

Pagājušajā mēnesī Dveka uzstājās Rīgā ar priekšlasījumu, un Ir devās viņu intervēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu