Ar sāpi vien nepietiek • IR.lv

Ar sāpi vien nepietiek

5
Marika Senkāne. Foto — LETA
Indra Sprance

Tiesnese Marika Senkāne skaidro, kāpēc neredz pamatu ģenerālprokurora atlaišanai, bet atbalsta augstu amatpersonu «turēšanu tonusā»

Attaisnots visos pārmetumos — tā pēc analoģijas ar tiesas procesu var raksturot ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbības izvērtēšanu, kas 18. oktobrī noslēdzās ar viņam pozitīvu Augstākās tiesas plēnuma lēmumu. Pēc vairāk nekā trīs stundas ilgām debatēm aiz slēgtām durvīm tiesneši vienbalsīgi nolēma, ka ģenerālprokurora atlaišanai nav pamata. Līdz ar to pielikts punkts procesam, kuru maijā neilgi pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām iniciēja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), publiski izsakot neuzticību ģenerālprokuroram, un vēlāk likumā noteiktā kārtībā 39 Saeimas deputāti ierosināja pārbaudi Augstākajā tiesā.

Ģenerālprokurora atbilstības vērtēšana ir ārkārtas notikums, kuru raisījusi gruzdošā neapmierinātība ar likumsargu vājo sniegumu naudas atmazgāšanas apkarošanā, procesu pavadījuši arī jautājumi par politiskiem motīviem. Deputātu pieprasījumā norādīto apstākļu pārbaude tika uzticēta Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnesei Marikai Senkānei, kura atsaucās uz Ir aicinājumu klātienes sarunā skaidrot savus secinājumus.

Kā kopumā vērtējat deputātu pieprasījuma kvalitāti?
Tas ir normāli un droši vien pat vajadzīgs, ka mēs kaut ko tādu iedarbinām un augstas amatpersonas tomēr turam tonusā. Noteikti negribu teikt — nekam nederīgs, vājš un slikts. Kā prata, tā izdarīja. Ir izteikta sāpe par sistēmu kopumā, ka prokuratūra nefunkcionē labi.

Ja šī sāpe būtu labāk pamatota, vai rezultāts būtu cits?
Domāju, ka ne. Kā es redzu ģenerālprokurora atlaišanas procedūru? Jābūt konstatētiem gruntīgiem pārkāpumiem. Tā ir tik augsta amatpersona, ka nav iespējama politiskā iejaukšanās, subjektīvisms. Ja katram tagad ļautu teikt — ziniet, jūs varējāt strādāt labāk… Tā ir ārkārtas situācija valstī, ja kāds ķeras klāt ģenerālprokuroram pusgadu pirms termiņa beigām. Tur ir jābūt kaut kam — wow! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu