Eira Sarnovska, NATO šaha čempionāta dalībniece • IR.lv

Eira Sarnovska, NATO šaha čempionāta dalībniece

Zemessardzē iestājusies pirms gada un pavasarī nodevusi zvērestu, Eira drīzumā plāno doties zemessardzes mācībās, kad jāskrien pa mežiem un jārāpo pa purviem. Foto — Lauris Aizupietis
Laura Dumbere

Šajā čempionātā nevar piedalīties jebkurš labs spēlētājs no Latvijas Šaha federācijas. Ir jāpārstāv arī kāda no valsts militārajām struktūrvienībām, un Eira (21) tāda ir — jaunā zemessardzes kareive. Septembra beigās viņa Latvijas izlases sastāvā spēlēja šahu pret citu NATO dalībvalstu meistariem un krietni pacēla savu reitingu. 

Audzināta patriotiskā ģimenē, viņa, studējot starptautiskās attiecības Rīgas Stradiņa universtitātē ievērojusi, ka daudzi vienaudži iestājušies zemessardzē. Pieteikusies, uzskatot to par goda jautājumu. No astoņiem zvēresta devējiem trīs bijušas sievietes. Šahu Eira spēlē kopš deviņu gadu vecuma, lai gan vecāki jau agrāk iemācījuši svarīgākos spēles gājienus. Sākusi dzimtās Jēkabpils skolas pulciņā, Eira sava talanta dēļ nosūtīta uz vietējās sporta skolas šaha nodaļu. Pusaudzes vecumā no meitenēm vienīgā piedalījusies nopietna līmeņa turnīros, un bieži bijis tā, ka Eira spēlē pret daudzām sirmām kungu galvām. Bet ieguvējas esot bijušas abas puses — Eira mācījusies no pieredzējušiem vīriem, bet šiem tīkami pacēlies asinsspiediens, pretim redzot tik jaunu un skaistu meiteni! 

Eiras Facebook profilu rotā jutekliska titulbilde, kurā atainota glezna ar pērlēm greznotām dāmām, kas spēlē šahu. Eira smejas — tas esot iesīkstējis priekšstats, ka šahu spēlē nūģi vai sirmgalvji. Tieši sievietei ļoti piestāv šahs. «Tā ir estētiski skaista spēle. Nav nekā pievilcīgāka par sievieti pie šaha galdiņa. Inteliģence, prāts un skaistums!» 

Eira ir pārstāvējusi Latviju vairākos Eiropas čempionātos. Viņai ir interesanta teorija par to, ka šaha noteikumi un domāšana līdzinās cilvēku attiecībām un «spēlēm» gan dzīvē, gan biznesā un uzņēmumu iekšējā struktūrā. Piemēram, karalis ir nozīmīgākā spēles figūra, bet pats sevi nespēj aizsargāt. Bandinieks, kuram spēlē nav nekādas punktu vērtības, var izšķirt visu spēles rezultātu. Taču uzņēmēji ne vienmēr novērtē to, ka šie «bandinieki» ir neaizstājams uzņēmuma dzinējspēks. Katrā ģimenē vai uzņēmumā cilvēki ir kā šaha figūras — ar savām spējām, talantiem un ierobežojumiem. Un spēlei ir vajadzīgi visi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu