Akvarelis modes pasaulei • IR.lv

Akvarelis modes pasaulei

Alīna Grinpauka. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Es zināju, ko gribu, un cilvēki bija atsaucīgi! Alīna Grinpauka modes ilustrācijā izmantotos knifus uzlasījusi dizaineru un Ņujorkas arhitektu vidē. Instagram platformā viņas rokrakstu pirmais pamanīja modes nams Valentino, bet apgāds Taschen tikko iekļāva 100 pasaules labāko ilustratoru izlasē

Ģertrūdes ielas pagraba vecās velves kādreiz rībinājusi metāla gultu un zāģu ķēžu fabrika. Kad pavasarī Alīna ar draugu, grafikas dizaineru Jāni te pirmoreiz ienāca, telpas bijušas tukšas. Saimnieks teicis, ka labprāt tās izīrētu kādam radošam birojam, nevis kārtējam alus vai kaljana bāram.

Vietā, kur nu mīt Alina Grinpauka Fashion Illustration un Jāņa Andersona Field Design Studio, pārdomāta katra detaļa. Pat Kalves kafija virtuvē nav nejaušība — tai ir Jāņa radīts iepakojums. Pie sienām — Alīnas lielizmēra akvareļi. «Rebeka Apsalone, jauna modele, kas tikko piedalījās Parīzes modes nedēļā,» māksliniece nosauc vairāku attēlu iedvesmas avotu. 

Skaista, lakoniskām, tīrām apģērba līnijām — Alīna pati saplūst ar saviem zīmējumiem. Tiekamies dienu pēc viņas 30. dzimšanas dienas, ko māksliniece nosvinēja klusi, aizbraucot ciemos pie vecmāmiņas Ventspilī. Arī Grinpaukas un Andersona studijas «sālsmaize» bija intīma — ar draugiem no modes un dizaina pasaules, bet bez mediju fotogrāfiem un tradicionālās izstāžu atklāšanas publikas.

«Šī ir telpa, kur izstādu savus darbus, pastāstu par modes ilustrāciju globālā kontekstā,» Alīna saka. «Nākotnē gribētu parādīt arī citus Baltijas un Latvijas ilustratorus, kas nav saistīti ar modi.»  Pašai negaidot, viņa kļuvusi par žanra vēstnieci, septembrī prestižais vācu mākslas grāmatu apgāds Taschnen Grinpauku iekļāva enciklopēdiskā izdevumā The Ilustrator. 100 Best from Around the World. Ģertrūdes ielas pagrabiņā biezā grāmata stāv goda vietā, atvērta sadaļa par Alīnu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu