Žurnāls: Zeme koncertzāles būvei Andrejostā nebūs Šķēles ģimenes dāvana valstij • IR.lv

Žurnāls: Zeme koncertzāles būvei Andrejostā nebūs Šķēles ģimenes dāvana valstij

Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Ar ekspremjera Andra Šķēles ģimeni cieši saistīts uzņēmums gatavs valstij dāvināt zemi koncertzāles būvei Andrejostā. Taču tā nav labdarība — ģimenei būve ļoti nepieciešama, lai beidzot šeit sāktu attīstīt nekustamos īpašumus, kuros ieguldīti vismaz 25 miljoni eiro. Izvēlēties Andrejostu pirmais ministrijai ieteicis toreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs, ceturtdien raksta žurnāls Ir un Re:Baltica.

Šķēles ģimenes iespēja tikt pie darījuma ievērojami palielinājās šovasar, kad dārdzības dēļ valdība atmeta iepriekšējās kultūras ministres Daces Melbārdes (NA) atbalstīto variantu būvēt koncertzāli uz AB dambja. Ministre saka — šo projektu virzījusi, jo privātās zemes ir aizņemtas, īpašniekiem ir reputācijas riski, un AB dambja revitalizācijai bija pieejami 23 miljoni no ES fondiem.

«Ziniet, kas man šķiet ļoti nepareizi, — visas šīs labās vietas ir nonākušas šādās rokās, un mēs kā sabiedrība kaut kādā mērā esam ķīlnieki. Mums ir vajadzīga nacionāli nozīmīgu objektu būvniecība, un esam spiesti saskarties, ka visas šīs labās vietas ir privatizētas,» Re:Baltica stāsta Melbārde.

Re:Baltica noskaidroja, ka pirmo reizi Andrejostas versiju 2018. gada beigās Kultūras ministrijai kā iespējamo variantu piedāvājis tobrīdējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S). «Rīgas mērs arī informēja, ka dome uzņemtos sakārtot zemes jautājumu, lai tā ir publiska, un strādāt pie transporta risinājumiem,» atstāsta Melbārde. Kā Ušakovam šī doma radusies, Re:Baltica neizdevās noskaidrot, jo tagad Eiroparlamentā ievēlētais politiķis uz jautājumiem neatbild.

Andrejostas īpašnieki arī izteica oficiālu piedāvājumu ministrijai: valsts iegūst zemi, ja kopā ar domi īsteno Rīgas detālajā plānā paredzēto un apsola līdz 2030. gadam uzcelt koncertzāli. Zemes saimniekiem šis nav pirmais mēģinājums ievilkt valsti savu perspektīvo, taču pagalam nolaisto nekustamo īpašumu attīstīšanā — līdzīgs stāsts treknajos gados bija laikmetīgās mākslas muzejs Andrejsalā. Kad krīze to pārsvītroja, attīstītāji no valsts piedzina vairāk nekā pusmiljonu eiro par viņu sapņu izčākstēšanu.

Ja valsts un pašvaldība izbūvēs apsolīto infrastruktūru Andrejsalā, iegūs arī blakus esošie īpašumi, raksta žurnāls. Ir vērts valstij atdot zemi, ko paši savulaik izpirka no Rīgas, ja pretī saņem labiekārtotu apkārtni ar ērtu piekļuvi Daugavai, iztaisnotu ielu un visoptimistiskākajā scenārijā pat tramvaju.

Tas maksās miljonus, kurus ieguldīs nodokļu maksātāji, bet Šķēles ģimene pēc ilgas gaidīšanas beidzot varēs sākt attīstīt Andrejsalas nekustamo īpašumu biznesu. Tā vērtība tuvā nākotnē būšot 500 miljoni eiro — tā Rīdzenes oligarhu sarunās pirms desmit gadiem lielījās Ainārs Šlesers. Viņš tagad oficiāli ir Šķēles ģimenes biznesa partneris un kopīgi saimnieko Andrejsalā.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu