Silti! • IR.lv

Silti!

1
Evija Vēbere. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Komponiste un dziedātāja Evija Vēbere ir viena no jaunajiem mūziķiem, kas nesen iznākušajā albumā Pāri pazīstamajām Imanta Kalniņa dziesmām piešķir «jaunas skaņas». Mūziķi ar koncertprogrammu patlaban apceļo Latviju, bet Evija jau domā un strādā pie sava otrā soloalbuma

Raibā jaciņā, koši sārtām acu ēnām Evija piestāv Rīgas rudenīgajam drēgnumam un kūpošajai kafijai galerijā Istaba, ko izvēlējusies par sarunas vietu. Bērnišķīgajai, ar citām nesajaucamajai balsij ir dīvaina iedarbība — līdzīgi Ziemassvētku rotājumiem un mandarīnu, sveču smaržai, tā telpā rada mājīgu, priecīgu atmosfēru. 

Priecāties ir pamats arī Evijai: pirms dažām nedēļām iznācis Jāņa Šipkēvica un apvienības Nepāriet iniciētais albums Pāri, kurā jaunās paaudzes mūziķi apvienojušies Imanta Kalniņa dziesmu interpretācijās. Starp viņiem arī 28 gadus vecā Nīderlandē džezu studējusī Evija Vēbere, kuru mūzikas kritiķis Uldis Rudaks dēvē par popa avangarda mākslinieci un vienu no pēdējo gadu interesantākajām parādībām Latvijas mūzikas dzīvē. 

Evijas dzīvē aizvadītais gads bijis pretrunīgām emocijām pilns: milzu atpazīstamību viņa iemantoja pagājušā gada 19. novembrī, kad valsts simtgades koncertā Mīlestības vārdā. 18+ izpildīja Imanta Kalniņa dziesmu Svētku diena. Sabiedrība sadalījās divās nometnēs: vieni jauno dziedātāju atbalstīja, otri pārmeta nebaudāmu sniegumu. Debatēs iesaistījās arī pirmā dziesmas izpildītāja Olga Rajecka, jaunajai kolēģei veltot skarbus vārdus. Divus mēnešus vēlāk abas mākslinieces satikās uz mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons skatuves Dailes teātrī — Evijai balvu par labāko alternatīvās mūzikas albumu Sirdsbūt pasniedza Olga. 

Skandāls izvērtās labvēlīgi: Evijas dziesmas noklausījās daudz cilvēku, uzstāšanās piedāvājumi bira cits pēc cita. Kā stāsta Evijas mentore, džeza dziedātāja un pedagoģe Inga Bērziņa, svarīgi ir tas, ka mūziķei ir drosme būt pašai un nenobīties no savas savdabības. «Tāda drosme nepiemīt daudziem. Cilvēkus ātri var nolikt pie vietas ar negatīvu attieksmi, bet Evija pēc visa notikušā ir dzīva un joprojām drosmīga.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu