Mēbeles, kas audzina patstāvību • IR.lv

Mēbeles, kas audzina patstāvību

Mārtiņš Spravņiks, SIA Baltsum dibinātājs un īpašnieks. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Kad Spravņiku ģimenei bija jāiekārto sava bērnistaba, viņiem radās ideja ražot viegli saliekamas mēbeles, kas darinātas pēc Montesori pedagoģijas galvenā principa — ļaut bērnam visu darīt pašam. Dažu gadu laikā atklājies, ka šādas mēbeles vajag tūkstošiem ģimeņu vairāk nekā 50 valstīs

Pirms pieciem gadiem Mārtiņš un Gunita Spravņiki izveidoja uzņēmumu Baltsum ar domu organizēt konferences. Diemžēl pirmā pusgada laikā panākumu nebija, tāpēc Spravņiki no ieceres atteicās. Taču tieši tajā laikā ģimene vecākajam bērnam gribēja ierīkot istabu un atklāja, ka Latvijā nav neviena uzņēmuma, kas ražo mēbeles pēc slavenās itāļu pedagoģes Marijas Montesori izveidotās skolas principiem, no kuriem galvenais mudina bērnu attīstīties patstāvīgi. Piemēram, vecāki meklēja gultu, kurā gadus vecs bērns var pats ietrausties un izkāpt, neriskējot izkrist un sasisties. Vienlaikus viņi gribēja oriģinālu gultu, kas patiktu arī bērnam. Tā radās doma par gultu — mājiņu. Bet tādu Latvijas mēbeļu veikalos nebija! 

Gunita pati radīja šādas gultas dizainu, Mārtiņš izdomāja, kādai jābūt konstrukcijai, lai pircēji to varētu viegli salikt kopā, un 2015. gadā kādā galdniecībā viņiem uztaisīja pirmo gultas prototipu. Iemēģināja to pašu dēls. Abi tirdzniecības platformā Etsy atvēra veikalu, kurā ievietoja dēla istabā tapušās bildes ar piedāvājumu iegādāties gultu, un jau pēc divām nedēļām saņēma pirmo pasūtījumu. Piecu gadu laikā veidojās aizvien lielāks pieprasījums pēc šādām Montesori mēbelēm, un pašlaik vairāki desmiti dažādu produkcijas veidu no ģimenes uzņēmuma ceļo uz bērnistabām vairāk nekā 50 pasaules valstīs.

Bērniem droši un ērti

Baltsum ir tipisks 21. gadsimta ģimenes uzņēmums — viens cilvēks no sava datora vada biznesu, kā ārpakalpojumu iepērkot preču ražošanu un grāmatvedību. Lai gan nedēļas laikā uzņēmums saražo, sapako un izsūta uz dažādām pasaules valstīm desmitiem mēbeļu, tam nav ne savas ražotnes, ne biroja. Ar Mārtiņu tiekamies kopstrādes vietā Teikums, kur viņš īrē sev darba vietu. Gunita pašlaik gādā par ģimenes trim bērniem.

Kad 2014. gadā pasaulē ieradās ģimenes pirmdzimtais un Gunita sāka viņa istabai meklēt Montesori mēbeles, tieši Mārtiņam radās doma — kaut ko tādu paši varētu taisīt un pārdot. Sākumā Gunita nebija pārliecināta, vai no tā var veidot biznesu, taču vīrs iedrošinājis izstrādāt gultai dizainu. «Viņai ir laba gaume un stila izjūta,» saka Mārtiņš. Savukārt pats uzņēmās sameklēt kādu, kurš var ražot pēc Gunitas dizaina izgatavotas mēbeles. Veiksmīgas sagadīšanās dēļ tas izrādījās ļoti vienkārši — pirmā paziņu ieteiktā galdniecība bija īstā! Ar to Baltsum joprojām sadarbojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu