Neiestrēgt seklumā • IR.lv

Neiestrēgt seklumā

14
Juris Rubenis. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

Mācītājam Jurim Rubenim bija tikai 27 gadi, kad viņš ar vēsturisku runu izglāba no šķelšanās Tautas fronti neilgi pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas. Viņš aicina novērtēt brīvības gados sasniegto, bet arī brīdina — padomju totalitārisma neizvērtēšana turpina kropļot jaunās paaudzes

Tā bija dziļākā krīze Latvijas Tautas frontes vēsturē — nulles punkts frontes otrajā kongresā, kas notika 1989. gada 7. un 8. oktobrī. Tobrīd lielāko Atmodas laika tautas organizāciju no sašķelšanās izglāba jaunais mācītājs Juris Rubenis. Politiķe Sandra Kalniete atmiņu grāmatā Es lauzu, tu lauzi, mēs lauzām, viņi lūza atceras saspringto atmosfēru, kad LTF radikālākā spārna mazākums Baibas Pētersones vadībā pameta sēdes zāli, cīnoties par vietu skaitu organizācijas domē.

Vairākums zālē palikušo delegātu bija apjukuši un arī satriekti — vai tiešām radikāļi būs noveduši LTF līdz sabrukumam? Bija pagājis tikai gads kopš LTF nodibināšanas. Latvija vēl nebija brīva no padomju žņaugiem, aiz Kongresu nama sienām organizācijas šķelšanos gaidīja Interfronte, PSRS armijas Baltijas kara apgabala štābisti, kompartijas vadoņi.

Tad tribīnē kāpa Juris Rubenis, arī kongresa delegāts. «Man gribētos, lai mēs visi sajustu to, ka esam dziļas krīzes priekšvakarā. Uz mums šobrīd skatās visa Latvija. (..) Mēs apliecinām visai pasaulei, ka mēs brīvai Latvijai neesam gatavi. Ka neesam pelnījuši to, ka mums šī brīvā Latvija tiek dota. (..) Mums nav alternatīvas šobrīd, kā vien mēģināt saprast to, ka ir nepieciešams būt šai brīdī vienotiem. Uz vieniem principiem.» Pēc viņa runas zālē valdīja pilnīgs klusums. Nedaudz vēlāk delegāti mainīja jau iepriekš pieņemtu lēmumu, panākot kompromisu starp abām pusēm.

Kādas ir mūsu vēstures mācības un vēl neizmantotās iespējas — par to saruna ar Juri Rubeni, kurš tagad jau kādu laiku atstājis mācītāja amatu un ir programmu direktors, kontemplācijas skolotājs Integrālās izglītības institūtā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu