Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā svētdien 10 tūkstoši cilvēku protestēja pret ideju noteikt īpašu statusu Donbasam. Protesta iemesls bija pagājušajā nedēļā Ukrainas delegācijas Minskā parakstītā trīspusējā vienošanās par konflikta noregulējumu Austrumukrainā, kas paredz īpašu statusu Donbasam. Prezidents Volodimirs Zelenskis noraidīja kritiku, ka šāds plāns būtu piekāpšanās Krievijai. Foto — AFP/LETA

Jau otrs trauksmes cēlējs sniedzis informāciju pret ASV prezidentu Donaldu Trampu sāktajā impīčmenta izmeklēšanā. Arī šī informācija apstiprina pirmā trauksmes cēlēja faktus par Trampa telefonsarunu 25. jūlijā, kurā prezidents mēģinājis pārliecināt Ukrainas valsts vadītāju Volodimiru Zelenski sākt izmeklēšanu par gāzes kompāniju Burisma Holdings. Tās padomes loceklis bija Hanters Baidens, Džo Baidena dēls. Džo Baidens ir viens no spēcīgākajiem pretendentiem kļūt par Demokrātu partijas pārstāvi nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tikmēr Tramps paziņoja, ka arī Ķīnai būtu jāizmeklē viņa iespējamais konkurents prezidenta vēlēšanās. Baidena dēla darījumos Ukrainas un ASV varas iestādes līdz šim nav atklājušas neko nelikumīgu, bet internetā nopludinātie Hantera Baidena firmas dokumenti liecina, ka nauda tai skaitīta arī caur Latvijas banku PrivatBank.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka vairs neatbalstīs kurdu spēkus Sīrijas ziemeļos, kas bija amerikāņu sabiedrotie cīņā pret Daesh. Pēc Trampa pavēles ASV vienības sāka atkāpšanos, dodot iespēju Turcijas plānotajai militārajai operācijai. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzskata, ka kurdi ir teroristi, un vēlas padzīt viņus no pierobežas. Paši kurdi ASV rīcību nosauca par dūrienu mugurā. Baltais nams par politikas maiņu Sīrijā paziņoja pēc svētdien notikušās ASV prezidenta Donalda Trampa telefonsarunas ar Erdoganu.

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) pagājušajā nedēļā atļāva ASV piemērot muitas tarifus ES precēm 7,5 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tas tiek darīts, lai kompensētu Eiropas aviobūves giganta Airbus saņemtās nelikumīgās subsīdijas. Tiesa, arī amerikāņu Boeing saņēma miljardiem dolāru lielas nelikumīgas subsīdijas. Tāpēc abām pusēm ir tiesības vienai otru sodīt, paredz PTO noteikumi.

Francijas prezidents Emanuels Makrons licis Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam līdz nedēļas beigām pārskatīt Brexit plānu. ES uzstāj, ka Džonsona piedāvātajam plānam par Īrijas un Ziemeļīrijas robežkontroles jautājuma atrisināšanu ir nepieciešami nopietni uzlabojumi. Pirms tam Eiropas Parlamenta Brexit koordinācijas grupa noraidīja jaunāko Lielbritānijas valdības priekšlikumu par izstāšanās līguma izmaiņām, kuras apdraudētu Īrijas miera procesu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu