Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā


Ņujorkas zvaigzne. 
Vijas Celmiņas izstāde

Septembra beigās Ņujorkas mākslas muzeja Metropolitan Museum of Art jaunajā filiālē The Met Brauer tika atklāta nenoliedzami slavenākās latviešu izcelsmes gleznotājas Vijas Celmiņas retrospekcija. Līdz pat 12. janvārim apskatāmi aptuveni 120 darbi, kas izved cauri 80 gadus vecās mākslinieces karjerai — no agrīnajām gleznām, kas tapušas pagājušā gada 60. gados Losandželosā, līdz pat pēdējos piecos gados tapušajiem darbiem, kas radīti viņas pašreizējā mājvietā Ņujorkā.
Metmuseum.org


Jūras princese. Superjahta Amadea

Kad vasara jau aiz muguras, septembra beigās durvis tradicionāli ver Monako jahtu izstāde. Kas bija šā gada lielākais pārsteigums? 106 metrus garā Amadea, kura pēc krievu kompānijas Imperial-yachts pasūtījuma jau pirms trim gadiem uzbūvēta Vācijā, taču visu šo laiku tās gaitas bijušas mīklainas. Norvēģa Espena Eiro dizainētajā superjahtā ir astoņas kajītes (jā tā vispār var saukt plašās guļamistabas), īpašnieka privātie apartamenti, 10 metrus garš baseins, kinozāle, plaša ēdamzāle un helikopteru nolaišanās laukums. Cena netiek publiskota, taču interesenti var sūtīt e-pastu vai zvanīt uz Imperial-yachts pārdošanas birojiem, kas atrodas Monako un Maskavā.


Siera kauja. La Maison des Bois restorāns

Gardēžu aprindas saviļņojis 69 gadus vecais franču pavārs Marks Veirā, kas saimnieko La Maison des Bois restorānā Savojas reģionā pie Francijas robežas ar Šveici. Viņš sola tiesāties ar ceļvedi Michelin, kurš šogad restorānam piešķīris tikai divas zvaigznes agrāko trīs vietā. «Esmu apkaunots,» paziņojis Veirā. «Mana komanda vienkārši raudāja, bet es pats jutos, it kā būtu zaudējis savus vecākus otro reizi.» Šefpavārs prasa, lai tiktu atklāti «patiesie iemesli» restorāna reitinga samazināšanai, jo šobrīd viņam ir aizdomas, ka kļūdījies pats Michelin. Tā atsūtītais vērtētājs ar safrānu piesūcinātu vietējo franču Alpu sieru Reblochon un Beaufort noturējis par parastu Čedaras sieru, «jo arī tas ir dzeltens». Michelin atbild, ka tā nav bijusi kļūda un savu vērtējumu nemainīs. Ceļvedis arī nekad neatklāj savu anonīmo ēdienu vērtētāju identitāti. Toties labā ziņa ir tā, ka klientu interese par Veirā restorānu nemaz nav samazinājusies, tieši otrādi — ieņēmumi, salīdzinot ar pagājušo gadu, palielinājušies par 10%. Veirā virtuve izceļas ar uzsvaru uz augu valsts ēdieniem.
Marcveyrat.fr

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu