Biržas šūpoles priecēs vai šķebinās? • IR.lv

Biržas šūpoles priecēs vai šķebinās?

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Pēdējos trijos mēnešos, kopš atklājušās problēmas ar ražotni ASV, uzņēmuma Valmieras Stikla šķiedra akciju cena biržā nokritusi no 2,5 eiro līdz 1,3, lai gan pirms Amerikas ekspansijas to vērtība bija ap četriem eiro. Vai tieši tagad ir vērts pirkt šīs un arī citas «lētās» Latvijas uzņēmumu akcijas, piemēram, Olainfarm un SAF Tehnika?

Septembra beigās a/s Valmieras Stikla šķiedra izdevās vienoties ar lielāko daļu kreditoru un apstiprināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP). Tiesa, tā konkrētie nosacījumi nav publiski zināmi. 

«Kreditoru apstiprinātais TAP būtībā nozīmē to, ka viņi nevēlas nokaut govi, kura dod pienu, jo uzņēmuma ražotnes Latvijā un Lielbritānijā turpina strādāt ar peļņu. Tā ir labā ziņa. Taču govs īpašniekiem, tajā skaitā arī mazajiem akcionāriem, ir problēma — visa nauda par pienu tagad aizplūdīs kreditoriem, lai dzēstu aizņēmumus. Kompānijai atstās tikai tik līdzekļu, lai govs nenosprāgtu un slaucējas turpinātu strādāt,» situāciju tēlaini komentē INVL Pensiju fondi vadītājs Andrejs Martinovs. 

Vai ir pamats uzskatīt, ka šogad par gandrīz 50% palētinājušās akcijas ir gana laba investīciju iespēja? Vispirms vērts atcerēties problēmas mērogu.

VSŠ: rūpnīcas vietā — caurums kabatā

Vēl gada sākumā šķita, ka grūtības ar VSŠ meitasfirmas, amerikāņu kompānijas P-D Valmiera Glass USA, ražotnes palaišanu ir veiksmīgi pārvarētas un pēc zaudējumus nesušā 2018. gada holdings atkal sāks pelnīt. Februārī VSŠ vadība pat paziņoja par jaunu akciju emisijas plāniem un žurnālistus sāka organizēti vadāt uz Valmieru — demonstrēt, kā strādā ražotne, un izskaidrot akciju pirkšanas smalkumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu