Kā aiziet ar godu • IR.lv

Kā aiziet ar godu

Katrīna Ošleja

Ja darbā vai biznesā nākas šķirties, kādas kļūdas nepieļaut, lai vēlāk nebūtu rūgti jānožēlo pateiktais vai izdarītais?

Šķiršanās attiecībās vai šķiršanās no biznesa partneriem un darba devēja jebkurā gadījumā ir šķiršanās. Visās situācijās saskatu vienus un tos pašus reakciju tipus — vismaz tā ir bijis manā pieredzē. Vēl nesen piedzīvojām, kā LU augstākā vadība pēc valdības lēmuma neapstiprināt amatā Indriķi Muižnieku atstāja savus amatus. Pieteikumi atvaļinājumiem pāris mēnešu garumā, lielas atlaišanas kompensācijas, daudz emociju, aizvainojuma un pārmetumu. Gluži kā tad, kad šķiras pāris un viens nodīrā otru līdz pēdējam diedziņam. Kā šķirties biznesā un darba attiecībās, lai nesadedzinātu visus tiltus un nesabendētu savu reputāciju?

Pati esmu piedzīvojusi vairākas šķiršanās gan personiskajā, gan darba dzīvē. Daudz ko nožēloju, esmu mācījusies. Ne visās situācijās esmu spējusi turēties pretim kārdinājumam pateikt «visu patiesību» ar bagātīgu emocionālo noformējumu — dusmām un aizvainojumu. Pēc kāda laika pat nespēju atcerēties, ko tieši teicu. Atceros tikai to, ka no manis lauzās ārā spēcīgas emocijas. 

Mūsu smadzenes tā darbojas, ka brīžos, kad esam emociju pārņemti, visi kognitīvie procesi — loģiskā domāšana, uzmanība, atmiņa — stipri zaudē kvalitāti. Tas pats notiek, kad jāuzstājas lielas auditorijas priekšā vai eksāmenos. Trauksme ir tik augsta, ka aizmirstam vienkāršus faktus, ko vienmēr esam zinājuši. Tāpēc ieteicams spēcīgās emocijās neko nerisināt un lēmumus nepieņemt. Emocijas var izrunāt ar tuvākajiem vai psihoterapeitu. 

Vēl neesmu redzējusi nevienu gadījumu, kad aizvainojuma un dusmu izvirdumi būtu kaut ko devuši abām pusēm. Parasti nākamajā dienā piecelies ar kauna un nožēlas sajūtu. Tilti ir sadedzināti. Atgūt attiecības ir neiespējami. Manā gadījumā atsākt sarunas varēju pēc vairākiem mēnešiem vai pat gadiem. Turklāt Latvija ir ļoti maza valsts. Kaut kādā ziņā var sacīt, ka mēs formāli vai neformāli visi cits par citu sniedzam atsauksmes — tas noteikti kaut kur uzpeldēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu