Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Laikā, kad viena jauna meitene no Zviedrijas ar savu kaismi un ideāliem ir izraisījusi daudzos nīgri vecišķos puisiešos itin histēriskas reakcijas, ir vērts atgādināt, cik daudz tieši sievietes ar savu uzņēmību, iztēli un rūpēm par nākotni var dot visās dzīves jomās, tajā skaitā inovatīvā, uz nākotni vērstā biznesā. Tā gan ir tīra sagadīšanās, ka šis Ir Nauda žurnāls iznāk brīdī, kad Grēta Tunberga gan Latvijā, gan citur pasaulē nonākusi viedokļu krustugunīs, tomēr, lasot par trim no šī numura varonēm, gluži neviļus nākas domāt tieši par apņēmīgām sievietēm un viņu apbrīnojamajiem sasniegumiem.

Visskaidrāk asociācija ar Grētu uzplaiksnī intervijā ar nīderlandieti Maiki Emē Damenu, jo viņas daudzas balvas saņēmusī biznesa ideja ir vistiešākajā veidā saistīta ar vides politiku. Damenas uzņēmums Excess Materials Exchange cer gan glābt planētu, gan ietaupīt biznesam naudu, veidojot starp uzņēmumiem kontaktus, kas ļautu līdz šim sadedzināšanai lemtus atkritumus pārstrādāt lietderīgos produktos.

Ne tik tieša, bet arī spēcīga atbalss ir stāstā par Ingrīdu Kariņu-Bērziņu, vienu no vadošajām intelektuālā īpašuma speciālistēm Latvijā, kura vienlaikus ir arī Amerikas Tirdzniecības palātas prezidente, Rīgas Juridiskās augstskolas, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja, savas luterāņu draudzes valdes locekle un četru bērnu māte. Viņas juristes darbs ir cieši saistīts ar augstas pievienotās vērtības uzņēmumiem, palīdzot tiem pasargāt savu intelektuālo īpašumu un tā veidot ekonomiku, kas balstās nevis resursu noplicināšanā, bet smadzeņu attīstīšanā.

Iedvesmojošs ir arī stāsts par Līvu Brakšu, kas bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, kad nācās izvest mazuli pastaigās visos iespējamajos laika apstākļos, izdomāja sev nu jau plaukstošu biznesu — skaistu, krāsainu lietusplēvju ražošanu bērnu ratiņiem. Domādama par vidi, Brakša no materiālu atgriezumiem sākusi veidot arī lacīšus un citus noderīgus bērnu aksesuārus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu