Infografika: Latvijā - otrs mazākais vēža ārstēšanas finansējums Eiropā • IR.lv

Infografika: Latvijā – otrs mazākais vēža ārstēšanas finansējums Eiropā

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Latvijā vēža ārstēšanai vidēji uz vienu iedzīvotāju 2018.gadā tika atvēlēts otrs mazākais finansējums Eiropā – vēl zemāks tas bija vienīgi Rumānijā, liecina jaunākais Eiropas Farmaceitisko ražotāju un asociāciju federācijas (EFPIA) ziņojums, kurā iekļauti dati par veselībai atvēlētiem līdzekļiem 31 valstī.

Vidēji Eiropā viena vēža slimnieka ārstēšanai gadā valsts atvēl 188 eiro, bet Latvijā šī summa ir 80 eiro, liecina EFPIA dati.

Latvijas finansiālo atpalicību vēža ārstēšanā apliecina arī šā gada valsts finansējums onkoloģijas medikamentiem, kas, pēc Nacionālā veselības dienesta SIFFA sniegtajiem datiem, ir 34,6 miljoni eiro. Savukārt Lietuva un Igaunija no valsts budžeta 2019.gadā onkoloģiskām zālēm atvēlējusi attiecīgi 129 un 50 miljonus eiro, liecina SIFFA apkopotā informācija.

Salīdzinot Baltijas valstu tēriņus onkoloģisko medikamentu apmaksai, arī SIFFA pētījums apliecina EFPIA pētījumā pausto, proti, ka Latvija pēdējo gadu laikā vēža pacientu zālēm atvēlējusi daudz mazāk naudas nekā Lietuva un Igaunija. Visstraujāk valsts finansējums vēža zāļu apmaksai pērn pieauga Lietuvā, 2018. gada beigās sasniedzot aptuveni 900 000 eiro uz 100 000 iedzīvotāju jeb kopumā gandrīz 105 miljonus eiro, liecina IQVIA apkopotie dati. Salīdzinoši, Latvijā vēža zālēm valsts budžetā atvēlēts vairāk nekā uz pusi mazāk naudas jeb aptuveni 400 000 eiro uz 100 000 iedzīvotāju.

Arī kopējais finansējums veselības aprūpei pērn Latvijā bija viens no zemākajiem Eiropā  jeb 5,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr vairākumā Eiropas valstu veselības izdevumi tuvinās 10% no IKP, liecina EFPIA pētījuma dati.

Komentāri (1)

Skaisle 07.10.2019. 10.14

elementāri –
saeimas deputātiem algas jāceļ, miljoni jādod vēlētāju nopirkšanai , ministrijām vajag papildus milonus, ko pa pasauli braukāt, visas piemaksas nodrošināt un korumpantiem, ko rezervēt – izzagšanai

tāpat jāpilda LATVIJAS russificēšanas programma – jo mazāk te būs latviešu, jo varas elitei vieglāk būs panākt latviešu valodas iznīcināšanu

par rebēm , karteļiem un vispārējo postu Veselības ministrijā nemaz nav vērts minēt … kā saka – nav ko tērēties

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu