Tiesa un taisnība • IR.lv

Tiesa un taisnība

2
Nellija Ločmele

Trīs «karstos» jautājumos tiesa šonedēļ teikusi savu vārdu, emociju garaiņus atdzesējot līdz juridiskiem argumentiem. Svarīgākais, ar lielāko ietekmi simtiem tūkstošu iedzīvotāju, ir tiesas lēmums nepieļaut atkritumu monopola ieviešanu Rīgā, par pamatotu atzīstot Konkurences padomes pagaidu aizliegumu slēgt 20 gadu līgumu ar uzņēmumu Tīrīga. Tātad pašvaldības un aizkulišu miljonāru plāns izgāzies, un domei steidzami jāgudro jauns risinājums — jācer, ka beidzot pilsētnieku un vides intereses izkonkurēs atkritumu biznesa lobiju.

Arī valdībai un Saeimai šonedēļ sarkans stopsignāls. Tiesas sākotnējo pārbaudi nav izturējis valdības lēmums neapstiprināt amatā LU rektoru — pagaidām Indriķim Muižniekam ļauts atgriezties amatā, un jaunas rektora vēlēšanas netiks rīkotas, iekams tiesa pēc būtības neizlems jautājumu par valdības lēmuma likumību.

Arī Saeimas deputātiem Augstākās tiesas atteikums — pārbaudē nav atklāti likumpārkāpumi, kuru dēļ varētu rosināt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanu neilgi pirms termiņa beigām. Atgādinājums, ka likumiem ir pakļauti arī tie, kas likumus raksta.

Toties bez tiesas izticis Dailes teātris, risinot konfliktu radošajā kolektīvā, — aktieri izteikuši neuzticību mākslinieciskajam vadītājam Džilindžeram, un vadība jau paziņojusi, ka respektēs viņu prasību. Zvaigznes, bez kurām Dailes skatuve būtu gluži tukša, intervijā Ir paver aizkulises uz šo krīzi. Tā nav pēkšņa revolūcija, domstarpības par vērtībām briedušas jau sen — uzsvaru uz izklaidējošiem kases gabaliem, kas bija glābējriņķis krīzes laikā, aktieri vairs nav gatavi paciest. Pārauguši savu māksliniecisko vadību, gatavi peldēt dziļumā bez piepūšamām lellēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu