Ideju dzimšanai vajag vietu • IR.lv

Ideju dzimšanai vajag vietu

35
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Signe Bāliņa

Ideju dzimšanai vajag vietu, kur satikties, izkāpt no saviem priekšstatiem un aizspriedumiem, ieraudzīt negaidītu perspektīvu. Radīt. Jo idejas un inovācijas rodas, satiekoties dažādiem prātiem, dažādām pieredzēm un personībām.

Ne velti arvien populārākas kļūst koprades telpas. Ne velti amerikāņu sociologs Rejs Oldenburgs (Ray Oldenburg) attīstīja ideju par “trešo vietu” kā ikvienas kopienas dvēseli un demokrātijas stūrakmeni. Oldenburgam “trešā vieta” ir satikšanās vieta cilvēka ikdienas rutīnā starp divām ļoti svarīgām, bet no citiem izolētām vietām, – starp mājām un darbu. Šī satikšanās vieta var būt vietējā kafejnīca, parks, pagalms vai pat vilciens – svarīgi, ka tā ir iespēja satikties draudzīgā, mainīgā un atvērtā atmosfērā, kas rada uzticēšanos, kopīgas idejas un iniciatīvas.

Šodien “trešās vietas” koncepts kļuvis vēl plašāks un ietilpīgāks. Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs (LUMIC) divu gadu laikā kopš tā dibināšanas ir kļuvis par “trešo vietu” inovācijām. Kad centrs tika atklāts, ne viens vien skaļāk vai klusāk apvaicājās – kur tad tās tehnoloģijas? Kur datori, iekārtas, roboti? Kur inovācijas?

Atbilde ir vienkārša – tehniskais nodrošinājums inovācijām vismaz IT pasaulē 95% gadījumu ir pāris datora klikšķu attālumā, jo viss – no IT infrastruktūras līdz programmnodrošinājumam ir pieejams mākonī, bet idejas rodas cilvēku galvās, visbiežāk kopīgās diskusijās un ideju apmaiņā.

Tieši tāpēc ir nepieciešamas tādas vietas kā LUMIC – organizēta iespēja satikties ar konkrētu mērķi – mācīties, uzzināt ko jaunu, dalīties atziņās par IT, datu tehnoloģijām, mākslīgā intelekta attīstību.

Ideju laboratorijas lomu Inovāciju centrs ir pildījis pilnā mērā – divu gadu laikā centrā notikuši 200 pasākumi – semināri, hakatoni, lekcijas –, kas pulcējuši 5000 dalībnieku. Tātad ik nedēļu notikuši vidēji divi pasākumi, kuros satikušies ap piecdesmit dalībnieku – katrs ar savām zināšanām, vajadzībām un idejām.

Rezultāti ir acīmredzami. LUMIC paspārnē īstenots sarunu bota jeb čatbota pilotprojekts Cēsu Mākslas festivālam. Virtuālais asistents Vendis ikvienam festivāla dalībniekam bija gatavs palīdzēt noorientēties festivāla norisē. Tagad Cēsis apsver iespēju Vendi padarīt par visas pilsētas virtuālo palīgu. Svarīgi, ka projekta laikā iegūtās zināšanas kalpos par pamatu nākamajiem valsts un pašvaldību iestāžu sarunu botiem.

Notiek darbs arī  pie gēnu izpētes projekta vēža diagnostikai un ārstēšanai. Plaušu vēzis Latvijā katru gadu tiek diagnosticēts ap 1000 cilvēkiem, bieži vien vēlīni, kad ārstēšana ir daudz grūtāka. Gēnu analīze un lielie dati mainīs medicīnu, veicinot pāreju uz individualizētu ārstēšanu, piemeklējot efektīvākos medikamentus un terapiju, vadoties pēc pacienta veselības stāvokļa, ģenētikas, iepriekšējas reakcijas uz ārstēšanu un citiem faktoriem. Projekta ietvaros ir iecere veidot arī “datu ezeru” – drošu datu infrastruktūru, kurā “satecētu” informācija no valsts reģistriem, slimnīcām, pacientu pašu sniegtām ziņām un medicīniskiem izmeklējumiem. Saliekot visus datus kopā, tiks izveidota nacionāla mēroga platforma, uz kuras balstoties, varēs attīstīt dažādus pētījumus.

LUMIC izstrādāto inovāciju pilotprojektu attīstības platformu Datu izaicinājums Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) atzinusi par labās prakses piemēru publiskā sektora inovācijām.

Nupat sākta jauna mācību programma Azure izstrādātāju kopienai sadarbībā ar Emergn. Programma piedāvās rīkus izstrādātāju prasmju pilnveidošanai piecos virzienos – lielie dati un analītika, lietu internets, modernas datu noliktavas, mākslīgā intelekta platformas, blokķēdes, kā arī stiprinās modernu programmatūras izstrādes procesu attīstību organizācijās.

LUMIC paveiktā pamatā ir tā nemiera garu un inovatoru kopiena, kas pieņēmusi LUMIC kā savu “trešo vietu”. Esmu pārliecināta, ka šī kopiena augs arvien lielāka un ietekmīgāka, un aicinu ikvienu, kurš jūt sevī LUMIC centieniem radniecīgu garu, mums pievienoties – gan kā dalībnieku mūsu iniciatīvām, gan kā jaunu ideju virzītāju un partneri.

 

Autore ir profesore, Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centra direktore

Komentāri (35)

Atis Priedītis 04.10.2019. 09.14

Savu publicistikas periodu esmu noslēdzis. Nesen tika stundas garumā (ierakstot) dokumentētas manas atmiņas par vajāšanām. Visu organizē Okupācijas muzejs. Izstāstīju konkrētus vajāšanas gadījumus nosaucot arī man zināmos galveno varoņu vārdus. Stāstījumā ietverot arī tādu gadījumus, kuriem tiešām ir ļoti grūti noticēt, bet kuriem ir arī diezgan daudz liecinieku.
http://www.la.lv/par-pretpadomju-noziedzniekiem

+1
0
Atbildēt

0

PukitisLaunitis71 01.10.2019. 15.36

Komentārs, portams, ”tehniskas kļūdas” dēļ, nepievienojas, atkārtoju. Pirmkārt, dziedātājam ir jāmāca dziedāt, bet ar kaktu psihoanalīzi nodarbojieties pats un vienatnē. Otrkārt, tikai staļinists vai putinietis var iedomātioes, ka viņa valstij jāuzvar visur, kur tā piedalās. Treškārt, Eirovīzija ir konkurss par populārāko, nevis labāko dziesmu, pie tam ne labākajā konkursā, un vispār ”reitingi” un profesionālisms ir divas dažādas, es teiktu – savstarpēji izslēdzošas lietas. Publicēts ar otro, ja izdosies, mēģinājumu.

+2
-1
Atbildēt

0

PukitisLaunitis71 01.10.2019. 15.39

Kāpēc uzreiz bail, vienkārši neredz lietderību šādai idejai. Ja es piedāvāšu gatavot dziedātājus, liekot viņiem locīt papīra lidmašīnas, arī šo ideju neatbalstīs un ne tāpēc, ka baidās, bet tāpēc, ka ideja nekur neder. Un vispār, kāpēc šoferim tiek prasītas tiesības, bet par mūzikas pedagogu var būt jebkurš?

+2
-1
Atbildēt

2

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 15.45

    Tu pat neko nezini un uzreiz pasludini, ka ideja nekur neder! Tas ir tieši tas par ko es rakstu. Pēc gadiem 3 izdošu par to grāmatu.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 01.10.2019. 16.24

    Kad izdosi, tad arī plātīsies. Pagaidām sarunai nav priekšmeta.

    +2
    -1
    Atbildēt

    2

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 02.10.2019. 06.55

    Kad putniņš būrīti nepamet
    Pat ja tam atvērtas durtiņas,
    Nevajag viņu aiztikt.
    Bailes tur ārā
    Ir lielākas par bailēm tur iekšā
    Un putniņš debesis neatrod –
    Viņš paliek būrītī
    Pat nemēģinot
    Aizlidot.
    (Andris Marts)

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    lindab456 > Atis Priedītis 02.10.2019. 14.03

    Ir izeja – tā ir katra brīva griba un izvēle – pacelt putniņu, sasildīt rokās un palaist debesīs.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    PukitisLaunitis71 > lindab456 02.10.2019. 17.04

    Brīva izvēle nozīmē arī iespēju nedarīt pēc tavas komandas, noraidīt tavu priekšlikumu un kritizēt tavu ideju.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > PukitisLaunitis71 03.10.2019. 12.37

    Nožēlojami, konkrētā komentāra vienīgais saturs – 3 reizes (!) uzsvērt vārdu “tu”. Primitīvs paņēmiens – diskusiju nogremdēt ar tukšiem apvainojumiem un oponenta noniecināšanu, pārkāpjot elementāras uzvedības normas. Mazākais, esat zaudējis manu cieņu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > lindab456 03.10.2019. 13.26

    Man prieks, ka esmu zaudējis komentēt nespējīgas trollienes ”cieņu”. Tieši otrādi, ja šī trolliene sāktu mani slavēt, es ne pa jokam satrauktos :P
    Bet ”oponents” nogremdēja pats sevi ar analfabētiskiem paziņojumiem un pats atbild par rezultātu :P

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > PukitisLaunitis71 03.10.2019. 15.43

    Tipisks demagoga, manipulatora paņēmiens – vēlamo uzdot par esošo.
    Vismaz, lai saglabātu pašcieņu, aicinājums izlasīt tekstu, kuru komentējat. Citādi tālāk par paštīksmināšanos netiekat, nav interesanti lasīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    PukitisLaunitis71 > lindab456 02.10.2019. 17.03

    Visbriesmīgākais,ko režīms ir tikai bļaut spējīgus bezsmadzeņu radījumus, tādus kā šarlatāni un viņu advokāteļi. Lai gan skaitās, ka režīmā izglītība, vismaz tehniskā, esot bijusi līmenī, bet redz pigu… :P

    0
    0
    Atbildēt

    0

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 02.10.2019. 10.35

    Kas laužas atvērtās durvīs
    Un kam rēgojas neesošas sienas,
    Par to dakteris saka –
    Nav glābjams.
    Aizgājušie režīmi kropļoja visādi.
    Pārprasta brīvība,
    Principiāla ķīvēšanās,
    Bezargumentu strīdi par neko
    Ir morāla kroplība,
    Visbriesmīgākā, ko režīms ir radījis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    lindab456 > PukitisLaunitis71 02.10.2019. 14.01

    Visbriesmīgākais, ko režīms ir radījis ir cilvēka prāta manipulatori un ideoloģiskie psihes inženieri… un izpalīgi provokatori un demagogi.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > lindab456 02.10.2019. 17.07

    Un, protams, histērijas pārslēgšana uz maksimumu, kad FSB štata pakalpiņiem (vai noderīgajiem idiotiem) beidzas argumenti – bļaut par ”provokatoriem”, manipulatoriem” un vispār saukāt citus savā vārdā, vai ne, viltus upuri un idiotšarlatāni?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 16.51

    Priekšmets ir. Ir izgudrojums, bet to nedrīkst pielietot. Tāda ir problēma. Esmu pat visu jau publicējis un pat saņēmis par savu metodiku oficiālu atzinību (Goda rakstu). Tikai pielietot šo metodiku nedrīkst, jo Latvijā no tās visiem ir bail.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 02.10.2019. 10.32

    Nevis ”nedrīkst pielietot”, bet pielietojums nedos nekādu labumu. Arhīvi ir pilni ar izsniegtiem, bet praksē neieviestiem patentiem. Ja es ieteiktu dziedātājiem mēģinājumos stāvēt uz vienas kājas, šo ieteikumu arī neieviestu, jo tam nav nekāda sakara ar izpildījuma kvalitāti. jūs, padomju cilvēk un viltus VDK upuri, esat no profesionālajiem ķīvpakaļām, kuriem ka tikmai principa pēc iespēkjami histēriosk’;ak bļaust;īties un strīdēties par kaut ko iespējami nesvarīgāku? Nav ar ko aizņemt laiku?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    PukitisLaunitis71 > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 16.32

    Dziedāšana ir viena no vecākajām, ja ne pati vecākā cilvēku nodarbošanās un dzied’;atāju sagatavošanas metodika ir pārbaudīta gadu simtos, ja ne tūkstošos – tāpēc šarlatāns jau ar pirmo teikumu atmasko pats sevi. Vienīgā vērtība topošajai grāmatelei – starp citu līdzīgu visusdzīvotmācītāju gara darbiem, varbūt izdosies no pārdošanas kaut ko iepelnīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 17.05

    Manu ideju vērtēja ārzemju psihologi, jo izrādījās, ka Latvijā NAV NEVIENA, kas to spētu saprast. Un gala rezultātā saņēmu to diplomu.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 01.10.2019. 19.04

    Nu saņēmāt diplomu. Vai maksājāt un, ja jā, tad cik?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 19.20

    Ar Jums ir bezcerīgi diskutēt. Es savā laikā apmēram ar šādu attieksmi saskāros no VDK demagogu puses. Sarakste ar Jums ir tikai bijušā atkārtojums un neliels treniņš saskarsmei ar nākamajiem VDK stila demagogiem. Šķiet, ka Jūs esat izgājis labu VDK demagogu sagatavošanas skolu, pieļauju, ka tā varētu būt arī pašmācība.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 01.10.2019. 19.37

    Bezcerīgi diskutēt vai bezcerīgi atbildēt uz jautājumu, kurš un uz kādiem noteikumiem jums izsniedza diplomu? Klusi notīties nevarējāt principu dēļ (jo lielāks spītnieks, jo lielāki principi), tāpēc histērija uz maksimālo skaļumu un bļāvieni par VDK kā universālais arguments visās tēmās :D Nožēlojami, šarlatān, nožēlojami :D

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 02.10.2019. 06.44

    Piedodiet, bet nolēmu tomēr atbildēt – Ir jābūt pilnīgam idiotam lai sāktu atbildēt uz Jūsu “uzbraucieniem”. Visu ko esmu gribējis pateikt, jau esmu pateicis savās sešās izdotajās autorgrāmatās. Drīzumā būs vēl dažas.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 02.10.2019. 10.38

    Tātad jūs atzināt pats sevi par pēdējo idiotu? Bet joprojām, kā pēdējais idiots un ķīvpakaļa, turpināt spītēties un strīdēties pretī faktiem?
    ja jūsu ”grāmatās” ir pateikts tikpat cik jūsu komentāros, tad, šarlatān, es tagad zināšu, kuras grāmatas nepirkt un neieteikt citiem.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > PukitisLaunitis71 02.10.2019. 10.41

    Ja jūsu ”goda rakstu” jums izsniedza tie paši, kas jums pārdeva ”psihoanalītiskās mūzikas pedagoģijas” mācību kursu, tad varat uzskatīt sevi par apkrāptu. Bet, ja lepojaties ar krāpšanas faktu un spītīgi aizstāvat šarlatānismu mūzikā, tad neviens cits jūs nav krāpis, jūs krāpjat pats sevi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Atis Priedītis > PukitisLaunitis71 01.10.2019. 17.02

    Nu redzi, tu absolūti nezini idejas būtību un uzreiz to agresīvi noliedz. Un tā jau ir diagnoze.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    PukitisLaunitis71 > Atis Priedītis 01.10.2019. 19.03

    Diagnoze ir izmisīgi ģenerēt vienalga kādas idejas šarlatāna līmenī un tad principā nesaprast, kāpēc tās netiek atbalstītas.
    Nu nav Latvijā NEVIENA, bet jūs, padomju cilvēk, turpiniet klanīties Ārzemnieku priekšā, ja viņi jums ir Augstākā Rase. Es uzskatu latviešus par cilvēkiem un zinu, ka mēs arī paši, bez rietumu vai austrumu gudro pamācibām, varam atšķirt speciālistu no šarlatāna.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu