Žurnāls: Kurzemē un Zemgalē 8 augstākā līmeņa slimnīcas, bet trūkst vietu hronisko pacientu ārstēšanai • IR.lv

Žurnāls: Kurzemē un Zemgalē 8 augstākā līmeņa slimnīcas, bet trūkst vietu hronisko pacientu ārstēšanai

Foto: LETA

Lai gan visām Latvijas slimnīcām kopš šā gada aprīļa jādarbojas atbilstoši strikti nodalītiem pieciem līmeņiem un jābūt pilnīgai skaidrībai, kādu palīdzību tajās pacienti var saņemt, pacientu bēdīgā pieredze un slimnīcās stāstītais liecina — skaidrības nav, secināts žurnāla IR jaunākā numura rakstā ‘’26 stundas līdz operāciju galdam’’.

Publikācija ir otrā iepriekšējā izdevumā sāktajā rakstu sērijā par slimnīcu pienākumu sadali un medicīniskās palīdzības pieejamību reģionos. Rakstā analizēta situācija Kurzemē un Zemgalē, kur ir veselas astoņas augsta līmeņa slimnīcas, bet trūkst vietu hroniski slimo pacientu ārstēšanai.

IR apraksta piemēru par Tukuma puisēnu, kuru ātrā palīdzība ar augstu temperatūru un vēdersāpēm aizveda uz Tukuma slimnīcu, bet tur viņam izrakstīja zāles un sūtīja mājās. No Jelgavas reģionālās slimnīcas zēnu nogādāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā, kur viņam izoperēta plīsusi aklā zarna. Līdz diagnozei un īstai palīdzībai puisītis nonāca 26 stundas pēc tam, kad pirmo reizi tika uzticēts mediķu aprūpei.

Jelgavas slimnīcas galvenā ārste Solveiga Ābola skaidro — šajā slimnīcā bērnu ķirurgs nestrādā diennakts režīmā, bet dežurējošais ķirurgs baidījies operēt tik mazu pacientu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā teic – tikai pēc šī gadījuma 12.septembrī Jelgavas slimnīca precizējusi hospitalizēšanas plānu ar informāciju, ka ķirurģijas nodaļa neuzņem bērnus līdz 14 gadu vecumam.

Lai gan Jelgava ir tāda pati ceturtā līmeņa reģionālā slimnīca, kāda ir Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē, tomēr te atšķirībā no šīm slimnīcām nav bērnu operēšanas komandas. Aptaujājot reģionālās slimnīcas, Ir noskaidroja, ka arī Jēkabpilī neoperē bērnus, kas jaunāki par 4 gadiem, bet Vidzemes slimnīcā Valmierā bērnu ķirurgs ierodas tikai divreiz mēnesī. Pakalpojumu nepieejamību daudzās slimnīcās skaidro ar atbilstīgu mediķu neesamību.

Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) intervijā Ir pieļauj iespēju, ka pēc visu 40 slimnīcu darba kvalitātes pārbaudes dažām būs jāatsakās no augstā līmeņa, lai nodotos ilgstošo pacientu aprūpei.

Visu rakstu lasiet žurnāla IR šīs nedēļas numurā. Nākamajā rakstā IR analizēs, kāpēc lielajās klīnikās Rīgā nonāk tūkstošiem «sociālo pacientu», kuriem tur nemaz nevajadzētu atrasties.

#SIF_MAF2019

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu