Varbūt iepriekš pietrūka drosmes • IR.lv

Varbūt iepriekš pietrūka drosmes

4
Santa Purgaile. Foto — Ieva Salmane
Indra Sprance

Vispirms jānodzēš Moneyval ugunsgrēks, pēc tam jāķeras par Latvijas finanšu sektora stratēģijas — šādu darbu secību saskata FKTK vadībai nominētā Santa Purgaile

Pārliecinoši labākā pretendente — tā Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis raksturo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja atlases konkursa uzvarētāju Santu Purgaili. Pašreizējā Citadeles bankas valdes locekle par labāko atzīta visās trijās konkursa kārtās, kurās kopumā piedalījušies 25 pretendenti. Šī ir pirmā reize, kad FKTK vadītājs tiek meklēts konkursā. To organizēja Valsts kanceleja sadarbībā ar personāla atlases kompāniju Amrop. Valdība par Purgailes apstiprināšanu amatā lems jaunnedēļ, pēc tam vēl jābalso Saeimai. Purgaile atsaucīgi piekrīt intervijai Ir redakcijā un sola ieviest pilnīgu kārtību bankās.

Kāda bija jūsu motivācija piedalīties konkursā?
Gadiem ejot, katrs uzdod sev jautājumu: kas paliek aiz tevis, ko savai valstij esi izdarījis labu. Protams, pāriešana no privātā sektora valsts sektorā ir izaicinājums, sava veida nedrošība, bet, ja nepamēģināsi, neuzzināsi, kā ir īstenībā. Patriotiskā nots bija tā, kas visvairāk motivēja iet uz priekšu.

Pati pieteicāties vai tikāt uzrunāta?
Atlases kompānija mani uzrunāja, lai arī sākumā ar pilnu krūti nerāvos. Man nebija īsti ticības, ka konkursa gaita būs caurspīdīga un profesionāla, bez politiskām aizkulisēm. Jūtot, ka virzāmies uz priekšu, tas radīja arvien lielāku ticību visam procesam un valstij kopumā. Man vienmēr tiešām bijusi sajūta, ka tas ir iepriekš zināms process, kur tikai tiek izspēlēts teātris. Kad esi tur iekšā, saproti, ka nav jau nemaz tik slikti, kā izskatās. Tiešām fantastiski cilvēki Valsts kancelejā un nominācijas komisijā, sajutu, ka no sirds vēlas atrast kādu, kas var aizpildīt šo ļoti svarīgo pozīciju.

Jums pašai nebija sarunu ar cilvēkiem, kuriem varētu būt ietekme uz lēmumiem?
Pilnīgi ne ar vienu. Vienīgie divi cilvēki — mans vīrs un dēls — zināja, protams, neskaitot komisiju un procesā iesaistītos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu