Saeimai jāpieņem lēmums par nepiedalīšanos EPPA sesijā • IR.lv

Saeimai jāpieņem lēmums par nepiedalīšanos EPPA sesijā

Foto: euintheus.org
Rihards Kols

Apstiprinājies līdz šim savstarpējās sarunās paustais – Ukrainas delegācija boikotēs Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) rudens sesiju. Izplatīts Ukrainas Augstākās Radas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja paziņojums, ka Ukrainas delegācija nepiedalīsies EPPA rudens sesijā.

Balstoties uz apziņu, ka nepieciešams solidarizēties ar Ukrainu, kā arī pārliecību, ka Latvijai būtu jāpauž stingra nostāja par, mūsuprāt, nepieņemamo EPPA lēmumu atjaunot Krievijas balsstiesības, Nacionālā apvienība (NA) jau iepriekš Saeimā iesniedza lēmuma projektu par Latvijas delegācijas dalības apturēšanu EPPA līdz nākamajai sesijai. Esmu saņēmis apstiprinājumu no Gruzijas kolēģiem, ka arī viņu delegācija nepiedalīsies šīs sesijas EPPA sanāksmēs. Turpmākajās dienas runāšu ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem un aicināšu viņus pievienoties mūsu pozīcijai.

Uzskatām, ka Latvijai ir jāpievienojas līdzīgi domājošo valstu pozīcijai un jau šonedēļ jāpieņem Saeimas lēmuma projekts par Latvijas delegācijas nepiedalīšanos EPPA rudens sesijā.

Jau ziņots, ka Saeimas NA frakcijas deputāti rosināja apturēt EPPA Latvijas delegācijas dalību organizācijas plenārsēdēs līdz 2019.gada sesijas beigām. Saeimā iesniegtajā lēmuma projektā uzsvērts, ka tiek sagaidīta skaidri izstrādāta plāna un procedūru iekļaušana Eiropas Padomes darba kārtībā, ar ko noteiktu, kā Eiropas Padome var vērsties pret dalībvalstīm, kuru darbības nonāk pretrunā ar Eiropas Padomes statūtiem un pamatprincipiem.

Rihards Kols ir Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības, parlamenta Ārlietu komisijas vadītājs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu