Valērijs Kalmikovs, pārpeldējis Lamanšu • IR.lv

Valērijs Kalmikovs, pārpeldējis Lamanšu

Lai segtu aviobiļešu, pavadošās laivas un viesnīcu izmaksas Lamanša pārpeldēšanai, Valērijs Kalmikovs Austrālijā pārdeva džipu. Jūras šaurumu gan pieveica ātrajā kraulā, nevis brasā, ar ko 1996. gada Atlantas olimpiskajās spēlēs 200 m distancē iekļuva labāko peldētāju sešpadsmitniekā. Attēlā: ar sievu Džoju, dēlu Džetu (11) un meitu Kūperu (9). Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Kāpēc neviens no Latvijas līdz šim nebija šķērsojis Lamanšu? «Tāpēc, ka neviens nav tik traks,» telefonā atskan Valērija smiekli. 9. septembrī plkst. 4.50 viņš finišēja pēc 11 stundu un 13 minūšu peldējuma. Šķērsoja jūru starp Angliju un Franciju šaurākajā daļā, no Duvras līdz Kalē, kur attālums ir 34 kilometri. Paviesojies pie sievas radiem Anglijā, jau ir atgriezies mājās. 

Dzimis Rīgā, 10 gadus Valērijs dzīvo Rokhemptonā Austrālijā, tur vairāk pazīstams kā Val. Tomēr pie viņa vārda un uzvārda Channel Swimming Association (Kanāla peldēšanas asociācijas) oficiālajā reģistrā rakstīts «Latvija».

Kalmikovs pārstāvējis mūsu valsti divās olimpiskajās spēlēs — Atlantā un Sidnejā. Viņa un māsas Margaritas Kalmikovas pirmā trenere bija mamma Jeļena Solovjova — joprojām profesore Rīgas Sporta pedagoģijas akadēmijā, trenē arī jaunos peldētājus Ķīpsalas baseinā.

Valēriju uz ārzemēm 1996. gadā aizveda studijas Linkolnas Universitātē ASV, jo viņš ieguva sporta stipendiju. 2007. gadā apprecējās ar austrāliešu meiteni Džoju Saimonu. Dzīvesvietai ģimene izvēlējusies Džojas dzimto Kvīnslendu. Arī sieva ir peldētāja, pārstāvējusi Austrāliju pasaules čempionātā. Rokhemptonā pāris iegādājās sporta klubu un peldēšanas mācīšanas biznesu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu