Spiegu sezona • IR.lv

Spiegu sezona

2
Pauls Bankovskis, rakstnieks

Somu rakstnieka grāmatas varone — latviešu spiedze Marija Emma Tiltiņa

Atvasara izvērtusies par īstu spiegu sezonu. Gandrīz vienlaikus ar dokumentālās filmas Spiegs, kurš mans tēvs pirmizrādi un festivālu Homo novus, kurā bija skatāms japāņu režisora Akiras Takajamas iestudējums Heterotopija Rīgā (veltīts 30. gados Rīgā strādājušajam japāņu «superspiegam» un militārajam atašejam Makoto Onoderam), dienasgaismu ieraudzījusi somu autora Marti Bakmana grāmata, kuras nosaukums ir Spiegi.  

Kā ievadā raksta Latvijā dzīvojošais somu žurnālists Juka Rislaki (grāmatas ilustrācijām izmantotas fotogrāfijas no viņa privātā arhīva), Marti Bakmana grāmata ir «zinātniska literatūra, nevis fikcija jeb romāns, kaut arī tas satur rakstnieka izdomātus dialogus. Somijas kritiķi grāmatu slavēja, un 2017. gadā tā bija izvirzīta vērtīgajai balvai Finlandia». Rislaki arī pirmajā ievada rindkopā atklāj grāmatas galvenās varones — latviešu izcelsmes padomju spiedzes Marijas Emmas Tiltiņas (dzimušas Šūlas) — identitāti, tādējādi laupīdams daļu autora uzbūvētās intrigas. 

Grāmatā Tiltiņa parādās salīdzinoši vēlu, un kādu laiku šķiet, ka Spiegi būs stāsts par Somijas armijas ģenerālštāba leitnanta un 30. gados uz PSRS pārbēgušā padomju spiega Vilho Pentikeinena dzīves un spiegošanas gaitām. Pirms tam viņš gadiem bija netraucēti rosījies pa ģenerālštāba slepeno dokumentu glabātavu un padomju pusei piegādājis vērtīgus, Ziemas kara sagatavošanai būtiskus materiālus. Taču tieši viņa bēgšana pievērsa Somijas varas iestāžu uzmanību un ļāva atklāt veselu spiegu tīklu, par kura vadītāja identitāti kādu laiku nebija skaidrības. Līdz brīdim, kad atklājās, ka tā ir sieviete.

«Pēc izskata un krievu valodas lietojuma Vehe sievieti uzskatīja par krievieti. Viņa bija tumsnēja, apmēram 35 gadus veca. Viņai bija īsi apgriezti mati un melnas acis. Mutē sievietei bija zelta zobi, un viņas augums bija slaids, garumā virs 170 cm, tādēļ Vehe sievieti uzskatīja par visai lielu. Stilbi bija slaidi un vienmērīgas formas, ārējais izskats visai pievilcīgs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu