Koku «pēdējās rezerves» • IR.lv

Koku «pēdējās rezerves»

1
Foto — Baiba Kļava
Baiba Kļava

Rūpēm par kokiem Rīgas budžetā naudas nepietiek — lai gan jaunās liepas ielu malās masveidā kalst, rindā uz nozāģēšanu un jauniem apstādījumiem jāgaida vismaz gads

Pirmās čaukstošās brūnās lapas uz ietvēm Rīgā sabira jau pašā vasaras plaukumā, signalizējot nevis par gadalaiku maiņu, bet gan par nopietnu pilsētvides problēmu — koku nokalšanu. 

Zari ar sabrūnējušām lapām vai jau pavisam kaili koki ielu malās redzami daudzviet Rīgas centrā, arī Valdemāra ielā, kur sastādītas liepas, kļavas un bērzi. Īpaši skumjš skats paveras posmā gar Mākslas muzeju — vienā ceļa pusē stiepjas gara rinda ar sabrūnējušiem kokiem, turpretim otrā pusē tie zaļo. Kas noticis ar apstādījumu kokiem Rīgā, un kāds būs to tālākais liktenis?

Kāpēc nokaltuši? 

Atšķirīgi augšanas apstākļi nekā mežā vai lauku apvidū, izteikti sausas vasaras, kā arī ziemā kaisītā sāls — šos faktorus kā vaininiekus koku nokalšanā min Rīgas domes Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe. Viņa skaidro, ka aizvadītā vasara bijusi izteikti sausa jau otrā pēc kārtas, tāpēc daudziem kokiem pilsētā izrādījusies liktenīga. Jau drīzumā koku rindas nāksies retināt, lai dotu vietu jauniem stādījumiem. 

Lielu ļaunumu kokiem nodarījuši arī nesen īstenotie vērienīgie Brīvības un Valdemāra ielas rekonstrukcijas darbi, savos novērojumos dalās Latvijas kokkopju arboristu biedrības valdes locekle Daiga Strēle. Piemēram, bortakmeņu maiņas laikā koku sakņu sistēmas tika atsegtas un mehāniski bojātas. Kopā ar netipisko karstumu un sausumu pēdējās divās vasarās kokiem tas bijis liels trieciens, kā rezultātā tie «uzcepušies» bez jebkādas mitruma padeves un tagad masveidā iet bojā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu