Sastrēgums • IR.lv

Sastrēgums

4
Nellija Ločmele

Četras stundas — tik īss ir laiks, kurā insulta skarta cilvēka smadzenes var glābt no bojājumiem, ievadot asinīs trombu šķīdināšanas zāles. Latvija nav liela, no jebkuras malas šajā laikā var sasniegt kādu no deviņām slimnīcām, kurās strādā īpaši sagatavotas insulta vienības. 

Tad kāpēc insulta ārstēšanā mums ir vissliktākie rezultāti attīstīto valstu vidū? Latvijā pēc insulta mēneša laikā nomirst divreiz vairāk pacientu nekā vidēji OECD valstīs — šajā melnajā statistikā esam stabili līderi, tālu aiz sevis otrajā vietā atstājot Igauniju.

Un insults ir tikai viena no diagnozēm statistikas ailēs, kas rāda veselības sistēmas ielaistās kaites. Vēl viens — māšu mirstība dzemdībās trīs reizes pārsniedz ES vidējo. Tāpēc Ir sāk pētījumu sēriju par veselības aprūpes kvalitāti, šajā numurā meklējot atbildi uz jautājumu — kāpēc reģionu slimnīcās pacienti mirst daudz biežāk, un kā to labot?

Ārsta kļūda var nozīmēt pasaules galu — tās pasaules, kura pastāv katra cilvēka domās, jūtās, rīcībā. Kundze, kurai Rēzeknes slimnīcā dežūrārsts šovasar nekonstatēja insultu, nav atguvusi agrākās apziņas spējas un tagad uztver pasauli kā divgadīgs bērns. Mamma bija cītīga Ir lasītāja kopš pirmā numura, saka viņas meita. Šo Ir numuru vairs nespēj izlasīt ne nelaimīgā paciente, ne viņas ārsts (kuru arī ķērusi smaga slimība), bet ļoti ceru, ka pētījums mudinās rīkoties tos, kuri spēj lasīt un pieņemt lēmumus. Veselības sistēmā ir trombi, kuru šķīdināšanai pienācis pēdējais brīdis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu