Aktiera vieta • IR.lv

Aktiera vieta

Agnese Jēkabsone. Foto — Edgars Pohevičs
Edīte Tišheizere

Rudenī ir teātra jaungads — laiku tur mēra sezonās. Savukārt teātra telpa ir ne tikai skatuve, kur izrāde nonāk pie publikas, bet arī katram aktierim sava īpašā vieta, kurā notiek pats būtiskākais — sastapšanās ar jauno lomu

Agnese Jēkabsone ienākusi Liepājas teātrī pirms desmit gadiem, un viņai bijušas lielas lomas — Edīte Piafa, arī Blaumaņa Kristīne Ugunī — tūlīt pēc studijām slavenajā Klaipēdas kursā. Nupat pie skatītājiem devusies otra Kristīne — Regnāra Vaivara iestudētajā Kārļa Lāča mūziklā Purva bridējs ugunī.

«Tā pirmā reize bija izgāšanās! Kristīni nesapratu, likās garlaicīga sieviete, un nespēju viņu padarīt vitālu un dzīvu. Ķidāju, lasīju vecas recenzijas un nesapratu, kāpēc aktrises to lomu tā grib spēlēt. Uzzinot, ka atkal būšu Kristīne, to veco lomu noliku pilnīgi malā un izdzēsu.

Tagad ir citādi. Man patīk, ka režisors ir Regnārs un klasisks tur nav nekas! Kristīne ir dzīvespriecīga, vitāla, ar labu humora izjūtu. Mans lielākais prieks ir Mellais — Gints Grāvelis —, kā viņš dzied, kāds viņam ir skatuves šarms! Tādam Edgaram nav iespējams turēties pretī. Un arī Akmentiņš — Sandis Pēcis — ir perfekts vīrietis. Tāpēc Kristīnei izvēlēties ir vēl grūtāk. Regnārs teica: katram ir savs priekšstats par Blaumani, un tāpēc mēs to nespēlēsim!

Regnārs ir sīki uzrakstījis katra tēla darbības zīmējumu — vasaras atvaļinājumā mēs saņēmām 160 lappušu eksemplāru, kur remarku bija vairāk par tekstu un pat norādīts, cik metru attālumā man jāstāv no Edgara. Šī nu ir izrāde, kur aktieris ir izpildītājs. Nekādas analīzes — kad iziesit visam cauri, paši sapratīsit, režisors teica. Tā strādā Regnārs, arī Konstantīns Bogomolovs. Pilnīgs pretstats Viesturam Meikšānam, jo Bernardas Albas namā mēs visu meklējām kopā. Te Regnārs pats visu ir izdomājis pa sekundēm — viņam nevajadzēja skaistas ārijas, skaistas dejas, klasisku dzērāju Edgaru. Mūzikls ir sarežģīts gadījums, un Lāča mūzika ir grūta. Piafā man sakrita balss tonalitāte, bija ērti dziedāt. Te ērti nav, jācīnās. Nupat likās, ka esmu izaugusi, kaut ko sapratusi… Bet te uzreiz — neiesēdies, Agnes, ērtā vietā, tev vēl daudz ir jāmācās! Iespējams, ka tāda izpurināšana man bija vajadzīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu